Grafiek,  les,  life

Workshop monoprinten geven of: hoe leuk het is je enthousiasme te delen :)

Afgelopen vrijdag hielp ik een docent van De Toets met het geven van een workshop over Monoprinten. Sinds een paar maanden staat er in het gebouw van De Toets ook een drukpers. Om het gebruik daarvan te stimuleren geven we een aantal workshops. Hoewel ik vooraf een beetje zenuwachtig was, vond ik het superleuk om te doen!

Na een inleidend verhaal van de docent, heb ik een korte demonstratie gegeven over het inrollen en bewerken van de plaat én over het gebruik van de pers. Ik had van te voren verschillende monoprints gemaakt om de twee basistechnieken mee te duidelijken. Die wilde ik ook demonstreren. Ik had van te voren gedacht dat het slim was om eerst het krassen en vegen uit te leggen en later het gebruik van sjablonen, maar dat bleek niet zo te werken. Onze cursisten gingen gelijk al dingen uit papier knippen en bloemblaadjes toevoegen. Dat weet ik dan vast voor de volgende keer!

Het was heel leuk om te zien hoe anders iedereen te werk gaat. De een heeft al een ontwikkeld idee en gaat dat op verschillende manieren uitwerken, de ander heeft veel te veel ideeën en weet dan niet waar te starten (heel herkenbaar) en de volgende gaat heel onbevangen aan de slag. Ook waar ze door geraakt of geïnspireerd raken, verschilt per persoon. Maar bij iedereen liet de techniek ruimte om net wat meer te proberen dan tijdens het schilderen. Het is nieuw, anders en dat geeft meer vrijheden ook omdat je makkelijk nog wat kunt proberen.  

Net als toen ik mijn werk liet zien tijdens de Kunstroute afgelopen najaar, merkte ik nu ook weer hoe leuk ik het vind om met mensen te praten over kunst maken. Hoe werkt iets precies? Wat gebeurt er als je X of Y doet? Meedenken om proberen te achterhalen wat er nu eigenlijk gebeurd is of hoe je een bepaald effect zou kunnen krijgen. En als ik dan weer zie dat andere mensen enthousiast raken, voelt het alsof ik in een soort vliegwiel zit, waarbij hun enthousiasme mij weer verder aanzwengelt.

Ik heb komende week dan ook tijd ingeruimd om zelf wat uit te proberen. Eens kijken wat een andere kleur papier gaat doen voor mijn schuurpapier figuren én of het toevoegen van draad wat oplevert. Ik kreeg helemaal zin om zelf ook aan de slag te gaan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *