film & tv,  inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Tentoonstellingen voor de zomer

Deze week was het weer zover: de agenda voor de ORIGINE moest worden gemaakt. Even bedacht ik dat ik wel een blog kon schrijven over de frustraties die slechte, onvolledige, wollige en ‘unieke’ persberichten bij me oproepen, maar ik kies er toch voor om jullie te verblijden met mijn persoonlijke keuze voor de komende maanden.

MART VISSER – SCULPTURES

Hoewel ik Mart Visser vooral ken als modeontwerper, blijkt hij al jaren ook een gepassioneerd en multidisciplinair kunstenaar. Op intuïtieve wijze maakt hij sculpturen en schilderijen en experimenteert met formaten en materiaalgebruik. Een van mijn schildervriendinnen geeft steeds hoog op over Museum Beelden aan Zee. Misschien zijn deze lichtelijk aan Giacometti refererende koppen een goede aanleiding om er eindelijk een keertje heen te gaan.

Museum Beelden aan zee, Harteveltstraat 1, Den Haag, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 2 oktober 2022, www.beeldenaanzee.nl

WANDERLUST

Dit onderwerp (reizende kunstenaars in de negentiende eeuw) stond lang op mijn ‘ooit nog eens te pitchen lijst’. Ik ben benieuwd wat het Dordrechts Museum er van gemaakt heeft. Met meer dan 100 werken van o.a. Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo, Jozef August Knip, Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg. Beetje klassiekere namen, maar ook Betzy Berg waar ik na De zee, de zee alleen extra belangstelling voor heb.

Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 8 januari 2023
www.dordrechtsmuseum.nl

TADEUSZ

De Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011) kan volgens het persbericht van Museum More ‘met zijn spectaculair, monumentaal en kleurrijk werk de kijker overweldigen. Alleen al het formaat van zijn werk is vaak indrukwekkend. En de intensiteit spat van het doek.’ Bring it on! Ik ben benieuwd.

Museum MORE, Hoofdstraat 28, Gorsel, Open di-zo 10-17 uur, nog t/m 2 oktober 2022, www.museummore.nl

35 JAAR WILLIAM RUTTEN

William Rutten ken ik van het tv programma Het perfecte plaatje wat ik samen met mijn jongste dochter volg (meer voor Tijl dan voor William overigens). Maar Williams werk kun je nu in Hilversum bekijken. Hij heeft in 35 jaar beroemdheden van over de hele wereld voor zijn lens gehad. Op zaal hangen 140 foto’s van iconen uit binnen en buitenland, van Henny Vrienten tot Waylon en van Al Pacino tot Lady Gaga. Toch benieuwd. 😉

Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum, Open dagelijks 11-17 uur, nog t/m 18 september 2022
www.museumhilversum.nl

KUNST OP VOLLE GROND

Werk van 24 hedendaagse kunstenaars tussen het groen van een tuincentrum? Dat klinkt interessant. Deze grote pop-up tentoonstelling gaat over het spanningsveld tussen mens en natuur. Niet het meest originele uitgangspunt, maar toch ben ik wel nieuwsgierig naar de uitvoering. Komen die werken een beetje tot hun recht in het tuincentrum of moet ik er echt naar gaan zoeken? Daar het gratis is én niet zo ver weg, ga ik misschien wel een kijkje nemen.

UtrechtDownUnder in Tuincentrum Steck, Gageldijk 3, Utrecht, Open ma-vr 9.30 – 18 uur, za 9.30-17 en zo 11-17 uur, 2 september tot 2 oktober 2022, www.utrechtdownunder.nl

bijschrift: Mart Visser en zijn kunst, Anne Timmer Photography

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *