aquarel,  modeltekenen,  online les

Figuren in aquarel

Aquarel vind ik heel mooi maar tegelijkertijd ook heel moeilijk. Je komt altijd voor verrassingen te staan en om die een beetje te sturen is de kunst. Om mijn aquarel basis te verbreden heb ik de afgelopen twee zaterdagen online les gehad van Aaron Jacob Jones. Hij doet veel figuurstudies in aquarel. Dat zou ik ook wel willen kunnen.

Aaron Jacob Jones werkt als illustrator en grafisch ontwerper en geeft bij London Drawing regelmatig online cursussen. Hij schildert graag life modellen direct met aquarel. ‘Dat lukt ook heel vaak niet,’ zegt hij gelijk geruststellend. Bij hem lukken misschien een op de vijf schetsen; hoewel ik niet zeker weet of ik zijn ‘mislukte werken’ ook zo zou noemen. Als je in een minuut of tien iemand probeert te vangen, is het echt niet gek dat dat ook vaak mislukt.

Met dat in mijn oren geknoopt, voelt het al iets minder eng. Ik heb wel een paar keer eerder geprobeerd een model in aquarel te schilderen, maar mijn score is tot nu toe nul goed genoeg, tig mislukt. Wat is het geheim?

Veel oefenen, zegt Aaron. Daar had ik natuurlijk zelf ook op kunnen komen. Verder geeft hij mee dat je beter met drie kleuren kunt werken voor zo’n modelsessie. Dan heb je eerder eenheid in je werk. En verwacht niet dat het precies lijkt, ga een beetje mee met de flow. En houdt daarbij goed in de gaten waar het licht zit en waar niet.

De eerste les oefenen we eerst de basis en daarna losse benen en armen. Die van mij worden nogal massief, maar Aaron blijft positief commentaar geven. Ik moet gewoon lekker veel oefenen met verzadiging, de hoeveelheid water en de kleuren. Of te wel: met zo’n beetje alles wat aquarel aquarel maakt…

In de tweede les schildert hij een aantal foto’s na en vertelt hoe hij dat aanpakt en welke beslissingen hij maakt in het proces. Wij, de cursisten, proberen hem een beetje bij te houden. Drie uur later en vijf personen verder denk ik vooral: dit zou ik nog veel vaker willen oefenen. Nog een paar goede lessen om mee af te sluiten: blijf niet te veel verbeteren, beter nog een keer opnieuw proberen en werk met suggestie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *