kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Mijn museum must-see lijst voor de zomer

De afgelopen dagen druk geweest met het samenstellen van de tentoonstellingsagenda van de Origine. Het valt me op hoeveel tentoonstellingen een maatschappelijk thema hebben. Vluchtelingenproblematiek, slavernij en het klimaat kom ik tegen. Zoals altijd krijg ik zin om ergens heen te gaan. Hieronder mijn lijstje.

JAN MANKES – DE DIEREN EN DE ZIEL DER DINGEN

Een tentoonstelling met werk van Jan Mankes (1889-1920) komt per definitie op mijn must see lijstje. Ik vind zijn werk erg mooi. Het is realistisch maar heeft zo’n persoonlijke sfeer, dat het me blijft raken. Het persbericht noemt dat ‘het zoeken naar de ziel’. Met de dieren uit zijn schilderijen had hij vaak een persoonlijke band; hij kon ze pas afbeelden als hun ziel hem eigen was geworden. Klinkt wat hoogdravend, maar je voelt het wel als je naar zijn werk kijkt. Vraag me wel af hoeveel werken er te zien zullen zijn. En Heereveen is ver weg. Maar misschien een leuk idee voor een vakantiedag?

Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heerveen, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 26 september 2021, www.museumbelvedere.nl

VOGELPRACHT

Een perfecte tentoonstelling om ‘en famille’ heen te gaan, daar het bij ons stikt van de vogelliefhebbers. Ikzelf ben dat niet echt, maar ben dan weer een liefhebber van mooie tekeningen. En ik moet – met het schaamrood op mijn kaken – bekennen dat ik nog nooit naar het Teylers ben geweest. Dus dit zou een goede win win situatie kunnen zijn. De mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie van Teylers Museum zijn te zien, uit publicaties van Buffon, Gould, Catesby, Le Vaillant en Nozeman, maar ook kleurrijke tekeningen van Schouman en Van Trigt. Aangevuld met opgezette vogels van Naturalis.  

Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17 uur, zo 12-17 uur, nog t/m 9 januari 2022, www.teylersmuseum.nl

SACHA! 50 JAAR MODEFOTOGRAFIE

Ook voor deze tentoonstelling heb ik al een kijkgenoot op het oog. Mijn jongste dochter heet hetzelfde, houdt van mode én heeft aangegeven wel af en toe naar een museum te willen. En kun je in Breda ook niet leuk shoppen? Ik vind het interessant dat Sacha van Dorssen al zo lang bezig is en je dus foto’s van verschillende modestijlen zult zien. ‘Met haar natuurlijke stijl verbeeldt ze soms exotische, maar vaker nog alledaagse situaties. Ze roept een sfeer op die lezers aanzet tot fantasieën over werelden waar ze zelf ook toe willen behoren.’ Kom maar op!

Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, Breda, Open di-vr 11-7, za-zo 10-17 uur, nog t/m 5 december 2021, www.stedelijkmuseumbreda.nl

BELLE, LOKHAY, MARTHA CHRISTINA; VRIJHEID GELIJKHEID, SLAVERNIJ?

Deze tentoonstelling gaat over het verleden én het heden met als centrale vraag: in welke mate zijn gedachten over kleur, ras, geslacht bepalend voor vrijheid en gelijkheid? Belle van Zuylen leefde van een fortuin dat mede in stand werd gehouden door de slavernij. Hoe botst en rijmt dit met haar verlichte opvattingen? Het museum koppelt haar leven aan dat van One-Tété Lokhay en Martha Christina Tiahahu. Heel interessant uitgangspunt en ik ben erg benieuwd naar de uitwerking.

Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen, Open wo-zo 11-15.30 uur, vanaf 27 augustus, Slotzuylen.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *