mind

Wat houd je tegen?

Iedere dag loop ik een stukje (ik zit snel te veel, zeker nu in coronatijd) en dan luister ik graag naar de podcast ArtJuice. Daarin bespreken twee Engelse kunstenaars wekelijks hun werk en wat hen geïnspireerd heeft. In iedere aflevering staat een onderwerp of vraag centraal. Ik luister random oude afleveringen met onderwerpen die me interesseren.

Zo ook de aflevering: You Thought what? False Beliefs About Art-Making (85). Heel herkenbaar. Foute ideeën over kunst maken, die je in de weg kunnen zitten. Ik heb dat zeker ook. Hieronder die van mij op een rijtje:

Iedere tekening hoort te lukken

Bij ieder wit vlak voel ik de druk dat ik iets moet maken wat ‘gelukt’ is als ik ermee klaar ben. Falen is geen optie. Als je een echt tekenaar of kunstenaar bent, dan maak je alleen maar dingen die er uiteindelijk goed uitzien. Dat dat bij mij niet zo is, maakt dat ik dus blijkbaar niet aan Art-making doe.

Gelukkig kan ik dit ondertussen relativeren. Ik heb van zoveel kunstenaars gehoord dat mislukken erbij hoort, dat ik die gedachte een beetje heb kunnen loslaten. Je leert ook veel van mislukte tekeningen. Loslaten bijvoorbeeld en overnieuw beginnen. En doorzetten. Hoe je het wel mooi vind en hoe niet.

Een kunstenaar is iemand met bijzondere gaven, waarmee hij of zij geboren is

En dat ben ik dan dus niet, want anders was dat al lang naar buiten gekomen, denk ik daar dan achter aan. Maar nee, je wordt echt niet als kunstenaar geboren. Het zal best zijn dat er mensen zijn die er meer aanleg voor hebben dan anderen, maar veel oefenen én een beetje durf is belangrijker.

Als je werk zich niet kan meten met dat van de groten uit de kunstgeschiedenis, dan kun je er net zo goed mee ophouden

Er zijn maar weinig kunstenaars die doordringen tot die Olympus. Moet dan verder iedereen er maar mee ophouden? Nee, tuurlijk niet. Dus waarom zou ik zelf wel aan die norm moeten voldoen? En wanneer meet je dit? Direct na je eerste tekening of na dertig jaar oefenen?

Het is wel waarom ik rond mijn twintigste gestopt ben met tekenen. Ik studeerde kunstgeschiedenis en zag zoveel mooie dingen dat ik helemaal ontmoedigd raakte. Gelukkig lukt het me nu beter me niet voortdurend te vergelijken met anderen die beter zijn. Ik probeer me meer te focussen op wat mijn eigen ontwikkeling

Herkenbaar?
Ben benieuwd welke ideeën jou tegenhouden.
Deel ze hieronder.

One Comment

  • uiltje48

    In de aflevering van 9 februari 2021 hebben Louise en Alice het weer over ‘False Believes’. Ook mijn ‘Ik wordt nooit zo goed als Monet of Degas’ kwam langs. Ze zeiden: iedereen is ooit ergens begonnen en niemand weet waar hij naar toe gaat. Als Degas had gedacht: ik wordt nooit zo goed als Ingres en hij had niet doorgezet, hadden we veel gemist. En al wordt je nooit zo goed als je idool, als je je blijft je ontwikkelen, wordt je wel steeds beter.

    Beetje confronterend was wel dat ze vonden dat dit er eentje is die wordt ingegeven vanuit angst. UIt angst om te falen ergens niet aan beginnen. Ze hebben wel gelijk. Dat is zeker een gedachte waar ik mee bekend ben…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *