Drie niche tijdschriften die ik graag lees
Als kind vond ik het altijd superleuk om een krant of een tijdschrift te maken (stiekem zou ik dat nog steeds wel willen). Dan typte ik met het puntje van mijn tong tussen mijn tanden stukjes uit een boek over, maakte ‘diepte-interviews’ en kruiswoordpuzzels en kleurde alle drie de exemplaren met de hand in. Dat heeft geleid tot mijn werk als freelance artikelenschrijver én als sucker voor tijdschriften met een specifiek onderwerp. Deze drie zijn op dit moment mijn favoriet!
1. Vezel
‘In Vezel lees je persoonlijke textielavonturen en word je meegenomen door het enthousiasme van de schrijvers die hun kennis, kunde en ervaring delen.’ Er staat dat ze ruim veertig jaar geleden zijn begonnen als een gestencilde nieuwsbrief over spinnen en natuurlijk verven (Interessant!!! Zouden die oude exemplaren nog te vinden zijn?) en langzaam steeds breder textiele technieken zijn gaan beschrijven.
Die diversiteit vind ik als lezer heel erg leuk. Mensen maken echt van alles. Technieken en materialen zijn legio. En soms lees ik iets wat ik zelf kan gebruiken of kan toepassen. Ik vind het tijdschrift erg leuk omdat de inhoud zo herkenbaar is. In veel artikelen schrijven mensen hoe hun werk tot stand gekomen is. Hoe ze eerst een idee hebben en dan gaan prutsen en na veel gedoe uiteindelijk bij een resultaat komen waar ze tevreden over zijn.
2. Raam
Raam is denk ik wel het blad met de kleinste oplage van de drie. Het is een tijdschrift voor grafische kunst; de ondertitel is simpelweg: grafiekmagazine. Er staan vooral interviews in met grafische kunstenaars, besprekingen van bezoeken aan tentoonstellingen of ateliers en afbeeldingen van nieuw werk van verschillende kunstenaars. Bij de meeste artikelen is de stem van de schrijver duidelijk aanwezig. Dat persoonlijke mag ik wel.
Wat ik het allerleukste vind van Raam is dat je bij ieder tijdschrift ook een echt grafisch werk cadeau krijgt. In het exemplaar dat ik nu aan het lezen ben (24#2) zit een lino van Diana van Hal. Het is een mensfiguur, gecombineerd met plantenmotieven. Van haar prent zijn driehonderd exemplaren gedrukt (vandaar dat ik denk dat Raam maximaal 300 abonnees heeft). In zwart, grijs, blauw en geel plus blauw en geel gecombineerd. Ik heb een blauwe. Een uitgebreid artikel gaat over Van Hal, haar inspiratiebronnen en de totstandkoming van de prent.
3. Textiel Plus (TXP)
Ook Textiel Plus gaat over textiel, of zoals ze het zelf omschrijven ‘over internationale eigentijdse kunst, waarin textiel het belangrijkste medium is’. In dit blad wordt textiele kunst alleen als Kunst benaderd en niet ook als ambacht of hobby zoals bij Vezel het geval is. Vezel probeert mensen te enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan, Textiel Plus is vooral een kunsttijdschrift. Ze vullen elkaar goed aan.
In ieder nummer staat een techniek centraal. Dit nummer is dat Haken en breien, maar ik heb ook al kleurrijk gehad en 3D. Het is inspirerend om te zien hoeveel kunstenaars met textiel werken en wat ze dan maken (en waarom). Iedere keer vind ik wel weer een nieuwe kunstenaar om te volgen op Instagram. Juist het feit dat dit blad textiel als kunstvorm bespreekt, vind ik supertof. En ze hebben een heel uitgebreid online archief.
Benieuwd of jij ook van dit soort tijdschriften leest en wat je eruit haalt. Als je tips voor me hebt, laat dan een reactie hieronder achter.