challenge,  community,  doen,  potlood

Nieuwe challenge: teken met me mee!

Deze week ben ik weer aan een nieuwe challenge begonnen. Eentje die niet te veel werk is, maar die me wel weer even wat doet oefenen met kijken en doen. Ik merk dat ik gelijk ook weer meer teken. Toen kreeg ik een lumineus en tegelijkertijd verschrikkelijk eng idee: waarom tekenen jullie niet gewoon met me mee?

De challenge is simpel. Twee keer per week maken we drie tekeningen gebaseerd op één foto. In totaal hoeft dit niet meer dan tien minuten tijd te kosten. Het zijn drie oefeningen die je trainen in kijken, doen en accepteren dat niet alles perfect gaat zijn. Je kunt potlood gebruiken, maar ook pen, verf, stift of wat je maar wilt.

Eerst een blinde contourtekening. Ik heb daar al eens een blog over geschreven. Terwijl je tekent blijf je naar de foto kijken en niet naar je papier. Wat je tekent lijkt geheid nergens naar, maar de oefening is goed voor je oog-hand coördinatie. Daarna zet je een timer. Probeer in één minuut wat op papier te krijgen. Je zal zien dat, als je dit wat vaker gedaan hebt, je steeds beter wordt in ‘iets’ op papier te zetten.

Voor de derde tekening krijg je zeeën van tijd: vijf minuten. Dat lijkt vergeleken bij een minuut ruim. Dus toen ik deze oefening van de week deed, bleef ik gelijk te lang aan een detail pielen. De beste strategie is om van te voren te kiezen waar je op wilt focussen en daar je tijd aan besteden. Een goede oefening in keuzes maken en accepteren dat het eindresultaat niet op de foto hoeft te lijken.

Lies leert tekenen community
We kunnen de tekeningen via Facebook delen. Ik heb een gesloten groep aangemaakt, de ‘lies leert tekenen community. Dat betekent dat niet iedereen je tekeningen kan zien. Als je mee wilt tekenen, kun je je via de link hieronder aanmelden. Dan laat ik je binnen en dan kunnen we daar in een veilige omgeving ons resultaat met elkaar delen.

Wanneer je de tekeningen wilt maken en uploaden kun je helemaal zelf weten. Ik ga proberen om de mijne op maandag en donderdag te maken en in de groep te zetten, zodat jullie weten wat je van mij kan verwachten. Je kunt eigen foto’s natekenen, of dezelfde foto’s als ik gebruiken. Die vind je in de groep onder media. Je kunt mij en elkaar vragen stellen over de dingen waar je tegenaan loopt, zo kunnen we elkaar stimuleren en helpen.

Mijn grootste angst is nu natuurlijk dat niemand van jullie mee wil / durft te doen en dat ik daar helemaal alleen mijn tekeningen zit te bekijken. Niemand om mijn frustraties mee te delen. Toen ik dat aan de keukentafel uitsprak zeiden mijn dochters: ‘Gewoon doen mam, wie weet wordt het harstikke leuk!’

Dus ga naar Facebook en zoek onder groepen naar de Lies leert tekenen community, meldt je aan en doe mee!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *