kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Als de musea weer open zijn, ga ik naar…

Al ruim tien jaar maak ik voor het tijdschrift ORIGINE de agenda. Ook nu, terwijl de musea al maanden dicht zijn, knip en plak ik om de zes weken een lijst van dertig tentoonstellingen bij elkaar. En terwijl ik daarmee bezig ben, vraag ik me af welke van deze tentoonstellingen ik wel zou willen bezoeken. Hieronder een lijstje.

Het valt me op dat veel musea ondertussen zijn overgestapt op tentoonstellingen gebaseerd op hun eigen collectie. Dat is ook wel begrijpelijk, want het maken van een tentoonstelling is helemaal niet goedkoop en de meeste musea hebben normaal al moeite om tentoonstellingen financieel rond te krijgen. Ook zie ik tentoonstellingen steeds weer van einddatum veranderen in de hoop dat er toch nog publiek naar kan komen kijken.

Van de dertig tentoonstellingen die ik vandaag naar de hoofdredactie heb doorgemaild, zou ik de volgende vier zelf ook wel willen bezoeken:

  1. HANSKEN. REMBRANDTS OLIFANT

Hansken was tijdens haar leven de enige olifant in Europa en werd langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen ze in Amsterdam was, zag en tekende Rembrandt haar een aantal keer en die tekeningen zijn nu het uitgangspunt voor een tentoonstelling. Ik ben ook wel benieuwd hoe mensen toen tegen exotische dieren aankeken. Een olifant is altijd imposant, maar voor Rembrandt moet het helemaal een belevenis geweest zijn. Sinds ik zelf veel teken, heb ik de tekeningen van Rembrandt nog niet weer irl gezien. Ik ben benieuwd wat dat nu met me doet.

Museum Het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam, Open dagelijks 10-17 uur, nog t/m 25 juli 2021, www.rembrandthuis.nl  

2. ALIDA POTT

Alida Pott (1888-1931) was het ‘eerste dameslid’ van De Ploeg. Als lid van het eerste uur van het Groninger kunstenaarscollectief vervulde ze er vanaf 1918 enkele bestuursfuncties. Ik ben al mijn hele leven geïnteresseerd in het werk van vrouwelijke kunstenaars, dus de kans om meer werk van een van hen te zien, vind ik super. In het persbericht wordt haar werk ‘fijnzinnig’ genoemd. Ze liet – vroeg gestorven – een betrekkelijk klein oeuvre na, bestaande uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages. Verschillende soorten technieken die ik zelf ook uitoefen. Ik ben benieuwd of haar handschrift overal hetzelfde is.

Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen, Open di-zo 10-17 uur, nog t/m 31 oktober 2021, www.groningermuseum.nl

3. STATIONS – 11e EDITIE LUSTWARANDE

Het persbericht over deze editie van de Lustwarende stond vol met blabla, maar toch lijkt dit me best een goed idee voor een uitje. Groot voordeel is dat dit helemaal buiten is. Dus dit kun je ook echt bezoeken! Je moet wel van te voren kaartjes kopen. Lekker door het park dwalen en dan kunst kijken, wat wil je nog meer? Weten wie ermee doen? Het is met o.a. Monica Bonvicini (IT), Tom Claassen (NL), Gereon Krebber (DE), Mark Manders (NL), Navid Nuur (IR), Ugo Rondinone (CH), Thomas Rentmeister (DE), Maria Roosen (NL), Marien Schouten (NL) en Erwin Wurm (AU).

Lustwarande – Platform for Contemporary Sculpture, park De Oude Warande, Bredaseweg 441, Tilburg, Open van zonsopkomst tot zonsondergang, 3 juli – 3 oktober 2021, lustwarande.org , Tickets kopen het handigst via de website

4. VOICES OF FASHION, BLACK COUTURE, BEAUTY AND STYLES

Modetentoonstellingen vind ik altijd erg leuk. En deze onderzoekt de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Die witte blik is hier in huis (vol witte mensen) een veel besproken onderwerp. Dus ik ben heel benieuwd hoe dit is uitgewerkt. Te zien zijn onder meer ontwerpen van Cross Colours, Louis Vuitton by Virgil Abloh, Moncler by Pierpaolo Piccioli, Ozwald Boateng, Ikiré Jones, Marga Weimans en XULY.Bët. En  jong talent zoals The New Originals, Thebe Magugu en Lesiba Mabitsela.

Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Open di-zo 11-17 uur, nog t/m 15 augustus 2021, www.centraalmuseum.nl

Ik hoop dat het binnenkort weer kan, met of zonder test en alle bijbehorende regeltjes. Spreken deze tentoonstellingen jou ook aan? Laat het me weten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *