inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museum wensenlijstje voor de (na)zomer

Alweer een nieuwe agenda voor ORIGINE gemaakt deze week. Dat levert een volgend lijstje op met musea waar ik naartoe wil. Dat is ook altijd het moment dat ik met schrik terugkijk naar de vorige blog over te bezoeken tentoonstellingen en snel nog wat datums in mijn agenda vastleg… Het heet niet voor niets WENSEN-lijstje toch?

BOUWEN AAN EEN NIEUWE WERELD

het concept van deze tentoonstelling klinkt me een beetje ingewikkeld in de oren: ‘werk van vijf kunstenaars met als uitgangspunt het manifest New Babylon uit 1963 van beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005)’. Dat manifest gaat blijkbaar over ‘een stad van de toekomst waarin de creatieve, spelende mens centraal staat’. Verzonnen steden vind ik wel heel interessant om te bekijken én dit museum is makkelijk te combineren met familie!

CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, open di-za 10-17.30, do tot 20.30, zo 13-17 uur, nog t/m 29 september 2024, www.coda-apeldoorn.nl

RADICAAL – VROUWELIJKE KUNSTENAARS EN MODERNISME 1910-1950

Dat ik naar deze tentoonstelling wil, behoeft volgens mij geen uitleg. Dit is precies het onderwerp waar ik me jaren mee bezig heb gehouden. Dus ik ben heel nieuwsgiering naar wie er te zien zullen zijn en welke nieuwe kunstenaars ik nog zal leren kennen. Daarbij ben ik nog steeds niet in dit museum geweest sinds de verbouwing dus dat wordt tijd!

Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem, open di-zo 11-17u, 7 september t/m 5 januari 2025,
www.museumarnhem.nl

RORY PILGRAM • SOLO

‘Sociale betrokkenheid, muziek en aandacht voor taal en dialoog kenmerken het werk van Rory Pilgrim (1988). Hen brengt belevingswerelden en generaties samen en stelt vragen over samenleven en zorg dragen – voor elkaar, maar ook voor de wereld.’ Pilgrim doet dat op veel verschillende manieren. Interessant om te ontdekken wat voor lijn ik kan vinden in die verschillende uitingsvormen.

Landhuis Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik, open wo-zo 11-17 uur, nog t/m 27 oktober 2024,
www.landhuisoudamelisweerd.nl

MICHAEL RAEDECKER – MATERIAL WORLDS

Deze tentoonstelling is echt een must see voor mij. Michael Raedecker (1963) combineert schilderkunst en tekenen met borduurwerk. Hij weet in zijn werken een melancholische sfeer te vangen alsof hij herinneringen vastlegt die zich in ruimtes en objecten bevinden. Die combinatie vind ik super interessant en inspirerend. Ik heb wel eerder enkele werken van hem gezien, maar nog nooit een hele tentoonstelling.

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 11 augustus 2024,
www.kunstmuseum.nl

THIS IS NOT THE END OF THE ROAD

Deze tentoonstelling kreeg in de NRC vijf ballen. Goede aanbeveling. Małgorzata Mirga-Tas (1978) put inspiratie uit het dagelijks leven van haar eigen Roma gemeenschap en zet dat om in een verhaal van stof. Ik vind haar werk fantastisch. Het is oprecht en heel mooi gemaakt. Ik hoop dat het me lukt om ervoor naar Maastricht te gaan.

Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 16 februari 2025, www.bonnefanten.nl

Adya en Otto – Pioniers van de avant-garde

Ook het kunstenaarsechtpaar Otto en Adya van Rees ben ik in het verleden vaker tegengekomen, bijvoorbeeld in verband met het Mondriaan boek dat ik geschreven heb. Adya en Otto staan in de periode 1909-1924 midden in het artistieke leven van Europa. Het werk van Adya is moeilijk te vinden, dus ik ben heel benieuwd wat dit museum boven water heeft kunnen krijgen.

Stedelijk museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam, open di-zo 10-17 uur, 28 september t/m 2 maart 2025, www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Bijschrift: Matgorzata Mirga-Tas, Basiawiben predale (muziek voor grootmoeders), 2024, textiel en acryl op canvas op houten drager, foto: Bartek Salik, Courtesy de kunstenaar, Foksal Gallery Foundation, Warscha, Frith Street GHallery, Londen en Karma International, Zürich

One Comment

  • M.J. Vermeulen

    Weer een prachtige lijst lieverd! Lijken mij ook allemaal interessant! Ik hoop dat we er samen een aantal kunnen zien!!
    Xxx je moeder

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *