bloemen,  community,  teken mee,  tekenen

Teken mee: leg de lente vast!

Nu het beter weer is (oké, niet iedere dag, maar toch…), er overal nieuwe blaadjes verschijnen en er een veelkleurig palet van bloemetjes te zien is, voel ik een onweerstaanbare zin om naar buiten te gaan en al dat moois te tekenen. Dus waarom niet met zijn allen aan de slag?

Het weergeven van de veranderingen in de natuur is iets wat schilders altijd al hebben gedaan. Dat behoeft geen uitleg lijkt me. De seizoenen hebben ook al heel lang een symbolische betekenis meegekregen, waarbij de lente natuurlijk staat voor een nieuw begin en het nieuwe leven. Ik voel dat zelf ook altijd wel als dan alles weer uitloopt en je de bomen en struiken om je heen iedere dag groener ziet worden. Ik krijg daar vanzelf een goed humeur van.

Tegen de voorgevel van mijn huis groeit een blauwe regen. Voor mijn raam hangen verschillende takken, nu nog vrij kaal, maar in de zomer vormen ze een natuurlijk zonnescherm. Iedere ochtend check ik hoe ver de knoppen al zijn. Vanmorgen kropen er kleine rimpelige blaadjes langs de takken. Ze hangen nog een beetje slap en voorzichtig langs het steeltje. Ik heb ze net getekend. Ik merk dat ik al tekenende goed kijk naar hoe iets in elkaar zit. Die takken hangen daar ieder jaar, maar ik heb het idee dat ik nu pas echt goed zie hoe die blaadjes in elkaar steken.

Wat nu als ik ze een paar dagen volg met tekeningen? Ik kan dan voor mezelf volgen hoe de blaadjes zich verder gaan ontvouwen tot het grote trotse bladeren zijn. En dan zie ik ook vast de blauwe regen ertussen ontstaan en tot bloei komen. Maar ook als ik verder kijk, naar mijn kleine voortuintje, zie ik verschillende bloemen die ik kan vastleggen. Sommige zijn al bijna uitgebloeid, anderen komen juist net uit de knop. Voldoende materiaal om te tekenen. En als dat voor mij zo is, dan zal het voor de meeste van jullie ook zo zijn 😊

Wat gaan we doen?

Gewoon lekker tekenen. Dat is het eigenlijk. Naar buiten, lekker wandelen of in de zon zitten met je schetsboekje (al dan niet zelf gemaakt) en dan gewoon tekenen wat je ziet. Niet te veel gedoe, niet te lang ergens blijven hangen. Maar even echt kijken naar wat je ziet, even genieten van al dan moois om ons heen. Meestal is vijf of tien minuten genoeg. Misschien wil je uitpakken en doe je er wat langer over.

Er zijn verschillende technieken die je goed kunt gebruiken als je snelle schetsen in de natuur wilt maken en je niet te vast wilt komen  zitten in je perfectionisme. Je kunt bijvoorbeeld blind tekenen. Daar heb ik al verschillende blogs over geschreven. Nog even kort: je kijkt niet op je papier, maar naar het voorwerp (de bloem, het takje, het kuiken) wat je wilt vastleggen en volg de contouren. Koppel als het ware je ogen aan je hand en laat je pen uitvoeren wat je ogen zien.

Je kunt ook kiezen voor een ononderbroken lijntekening. Dan zet  je je pen op het papier en tilt hem niet meer op (smokkelen is toegestaan) tot je de hele tekening klaar hebt. Net als bij het blindtekenen, KAN dit niet precies worden, dus geeft het je ruimte om fouten te maken én te accepteren.  Ik houd zelf erg van beide technieken. Het lijkt alsof ik hiermee meer de essentie van wat ik teken kan vatten.

Ik zou het leuk vinden het werk dat je maakt te zien. Je kunt je tekeningen van de lente hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Mijn eigen tekeningen zal ik in deze groep delen. Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *