doen,  inspiratie

Maak je eigen schetsboek (een moeilijke en een makkelijke manier)!

Met de komst van de lente krijg ik zin om naar buiten te gaan en lekker buiten in de natuur te gaan tekenen. Vastleggen hoe alles weer uitloopt: hoe de bladeren ontpoppen en overal weer bloemen en beestjes te zien zijn. En wat is nu leuker dan om dat te doen in een zelfgemaakt schetsboek?

Je kunt op veel manieren een eigen schetsboek maken. Je hoeft eigenlijk alleen maar een paar velletjes tekenpapier dubbel te vouwen en er een nietje door te slaan en je bent klaar. Ik heb vroeguh heel wat eigen gemaakte boekjes volgeschreven en getekend. Vaak noemde ik dat dan een tijdschrift 😊

Het leuke van je eigen schetsboekje maken is dat je zelf kunt bepalen wat voor papier er in komt. Printerpapier, tekenpapier, getint, gekreukeld, gemarmerd, oude tekeningen, oude enveloppes, stukken van een wegenkaart, glad papier, ruw papier: kies wat je fijn vindt. En daag jezelf een beetje uit. Denk een beetje out-of-the box. Dus mix lekker met papieren die je in huis hebt. Kijk eens in de papier bak en in dat laatje met oude brieven.

De makkelijke manier

Vouw een stuk karton (bijvoorbeeld van een hagelslagpak, theedoosje, een brievenbuspakketje, of een tekening van minimaal 300 grams papier) dubbel. Als je een doosje gebruikt, kun je de randen van de doos nog naar binnen vouwen en vastplakken / naaien. Daar kun je dingetjes in bewaren. Knip, scheur en vouw vervolgens  verschillende stukken papier zo, dat het dubbelgevouwen tussen het karton past. Als je genoeg papier hebt, bindt je het geheel dicht met een touwtje of een (haar)elastiek en klaar is je schetsboek.

De moeilijke(re) manier

Voor een wat netter boekje met pagina’s is het toch ook wel fijn als de pagina’s wel vast zitten (wat ook lekkerder tekent als het waait) . Ik heb op Youtube en Pinterest gekeken naar makkelijke manier om je boekje in te binden. Wat je veel ziet is de zogenaamde Koptische binding, waarbij je verschillende katernen op elkaar stapelt en aan elkaar vastnaait. De rug is open, je ziet het bindwerk.

Dus dat heb ik uitgeprobeerd. Ik ga  niet helemaal uitschrijven hoe je het moet doen, want er zijn een heleboel YouTube filmpjes over te vinden (zoek op boekbinden koptische binding) en een aantal praktische beschrijvingen zoals deze tutorial en een beschrijving op WikiHow . Niet iedereen doet het hetzelfde, vooral over hoe je de kaft vast maakt verschillen de instructies. Ik ben er een uurtje mee bezig geweest.

Ik ben voorzichtig blij met het resultaat, het biedt perspectief. Het is niet echt recht geworden. Vind het net te slordig. De volgende keer toch maar alles netjes uitmeten 😉 De volgende keer ga ik voor de kaft ook een andere methode uitproberen. En ik vind dat het draad niet helemaal goed zit aan de voorste kaft. Maar ik weet ook niet zeker of ik het goed gedaan heb (volgde de instructie bij WikiHow) Misschien dat één van die andere methodes mij beter schikt.

Het boekje waar ik het blijste van word, is de paarse. Ik vind die er leuk uitzien, zo met een stuk aquarelpapier aan de buitenkant én hij ligt lekker in de hand. Je kunt hem makkelijk in je zak steken en hij biedt voldoende stevigheid tijdens het tekenen. Dit boekje is wel aan elkaar genaaid, maar met een andere techniek, die ik vrij simpel vond om uit te voeren. De instructies voor dit boekje vind je in het filmpje onderaan dit blog.

Nu moet ik al wel drie boekjes vol tekenen. Alle verschillende velletjes vind ik wel een leuke uitdaging! Ik ga daar maar eens aan beginnen. Ik ben benieuwd of je ook een eigen schetsboek gaat maken of misschien doe je dat al? Wat vind je ervan? Laat hieronder een reactie onder. Ik hoor het graag!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *