doen,  inspiratie,  mind

Hoe ontstaat een goed idee?

Mijn hoofd zit vol met creatieve hersenspinsels. Ik weet soms niet te kiezen tussen alle draden: welke is het waard om te volgen? Sommigen moeten eerst een beetje rijpen omdat ze nog te teer voelen om te delen. Anderen verdwijnen vanzelf. Hoe werkt dat eigenlijk het ontstaan van een idee? En hoe weet je of het een goed idee is?

Ideeën ontstaan vaak onverwacht. Ik zie iets, combineer het in mijn hoofd met iets anders en denk dan bijvoorbeeld: je zou mislukte polaroids enorm groot moeten schilderen. Die vaagheid en de overbelichting zijn supergaaf. Of: ik zou iets kunnen doen met de manier waarop stripverhalen gedateerde verhoudingen tussen mannen en vrouwen laten zien. Ouderwetse plaatjes combineren met een hedendaagse tekst of andersom.

Ideeën schijnen vaak een combinatie van te zijn van twee dingen die bij elkaar iets nieuws vormen. Een kwestie van één plus één is drie. Bij de twee voorbeelden hierboven is dat in ieder geval zo. En juist als je erg probeert om iets nieuws te verzinnen, lukt het meestal niet. Ideeën komen nooit op commando.

Waar zal ik mijn blog over laten gaan? Als ik NU een onderwerp moet verzinnen, lukt het nooit. En dat terwijl ik op andere momenten wel dertig onderwerpen kan opnoemen waar ik iets over zou kunnen schrijven. Ik heb dan ook een hele lijst met reserve onderwerpen. Maar soms heb ik daar niets aan. Die voelen dan allemaal het verkeerde onderwerp.

Uit onderzoek is gebleken dat een leeg hoofd een goede voedingsbodem voor nieuwe ideeën is. Dat kun je met recht een ‘baanbrekend’ onderzoek noemen (not). Daar was ik zelf nooit opgekomen… Ik krijg vaak ideeën tijdens het wandelen, onder de douche, vlak voor het inslapen of juist als ik bijna wakker ben. Ze komen ook vaak in de nacht. Veel mensen komen op vakantie op een goed idee.

Even afstand nemen werkt voor mij ook vaak. Ik ga even wat anders doen en dan komt het onderwerp waar ik mijn blog over wil doen vanzelf boven drijven. Een andere methode die ik wel gebruik, is een mindmap, al dan niet met plaatjes. Ik schrijf een woord op – bijvoorbeeld klassieke tekenmethode – en dan schrijf ik alles wat ik daarbij associeer eromheen. Dat levert vaak wel iets op. Zeker ook met verhalen.

Van het een komt het ander

Julia Cameron schrijft in The Artists Way dat creativiteit gaat stromen door het werk te doen. Je begint gewoon iets te maken en dat brengt je op een idee, waar je dan weer mee verder kan. Die methode gebruik ik zelf ook vaker. teken iets na zonder te kijken of zonder je potlood op te tillen. En van het een komt het ander.

Het begint bij mij vaak met ‘wat als…’ Wat als ik dit nu gewoon met een rietpen ga tekenen? Wat als ik met een stokje lijnen probeer te trekken?  Wat als ik een landschap opdeel in stukken en die dan weer opnieuw ga bewerken? Wat als ik het op zijn kop houd? Wat als ik aquarelverf met mijn vingers stuur?

Hoe weet je of het een goed idee is? Als ik er ook echt iets mee ga doen? Als het in mijn hoofd blijft zitten? Als ik het door een ander uitgevoerd zie? Als ik het me herinner zonder dat ik het op een lijstje naast mijn laptop heb hangen? Het is een kwestie van uitproberen denk ik. Volg je nieuwsgierigheid. En anders komt er wel weer een nieuw idee.

Op internet vond ik een heel leuk filmpje waarin verschillende mensen vertellen hoe ze aan een idee komen, wat inspiratie voor hen betekend. Als je al die verschillende invalshoeken naast elkaar legt, krijg je gelijk zin om aan iets niets te beginnen!

Hoe kom jij aan nieuwe ideeën? Laat het me weten via de reacties.

2 Comments

  • Charlotte

    Ik kreeg lang geleden als tip ‘ Gewoon doen’. Niet verdwalen in je hoofd en teveel ‘als dan’ of ‘maar’ miepen, maar al doende je weg vinden. Zoiets citeer je hier ook, Ingelies. Dat creativiteit gaat stromen door het werk te gaan doen. Geldt ook voor meer praktische klussen (opspannen, je latere blog…). Gewoon doen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *