challenge,  community,  doen,  olieverf

Teken mee: gewoon lekker schilderen

Nieuwe maand, nieuwe challenge! Ik zat allemaal moeilijke dingen te bedenken die me gelijk ook wat opleveren voor mijn opleiding, toen ik bij Evianne een paar snelle verfschetsen zag. Die zagen er zo blij geschilderd uit dat ik dacht: ‘eigenlijk moet ik mezelf ook ruimte blijven geven om gewoon lekker te schilderen.’ En dus wordt dat de challenge van deze maand 😉

De laatste weken ben ik best wel goed bezig met mijn landschappen. Ik werk door tot ik er echt tevreden over ben. Ik experimenteer met nieuwe dingen, probeer niet direct een mening over te hebben over wat ik maak, geef mezelf de ruimte om wat aan te klooien. Geen idee waar ik heen ga, maar ik zie wel dingen ontstaan. Het voelt goed.

Toen ik vorige week bij Evianne was, liet ze een aantal schetsen in acryl zien, die ze tijdens haar schilderles gemaakt had. De opdracht was om niet te veel na te denken. Wel van te voren de verf mengen, maar dan alleen vluchtig het onderwerp op papier schetsen (in verf) en dan met een brede kwast in ongeveer 20 minuten bam de schets te maken.

Ik zat er naar te kijken en ik dacht: daar heb ik ook wel weer eens zin in. Iets maken en er niet zoveel over na te denken. Gewoon alleen maar proberen de afbeelding om te zetten in verf. In het verleden hebben Evianne en ik dat vaker gedaan: onder tijdsdruk een foto naschilderen. Het is leuk om te doen, niet te ingewikkeld én toch ook uitdagend. Ik ben wel benieuwd of ik ondertussen de foto wat meer los kan laten.

Wat gaan we doen

Kies 10 foto’s die je aanspreken. Dat is er twee of drie per week. Het mag van alles zijn. Onderwerpen die je graag schildert of waar je meer mee zou willen oefenen. Ik heb zelf ook tien afbeeldingen geselecteerd. Die vind je in het album april 2023 in de besloten Facebookgroep van Lies leert tekenen. Je kunt deze afbeeldingen ook gebruiken als je dat leuk vind. Omdat ik nu zo bezig ben met landschappen, heb ik voor de afwisseling gekozen voor mensen.

Ervaring leert dat je makkelijker ‘even’ gaat schilderen als er zo min mogelijk drempels zijn. En het moeten kiezen van een onderwerp kan een obstakel vormen. Vandaar dat ik aanraad om van te voren afbeeldingen te selecteren. Je kunt altijd in een spontane bui een foto wisselen als je dat op dat moment beter uitkomt.

Voor we echt beginnen maken we een blinde contourtekening van het onderwerp op een los blaadje. Dit om even een gevoel te krijgen van wat je gaat schilderen. Dit kun je gewoon met potlood doen, of met wat voor materiaal je maar wilt. Meng een aantal kleuren voor. Zorg ervoor dat je daarbij een paar lichte en een paar donkere tonen klaar hebt liggen. Gebruik de verf die je fijn vindt.

Nu gaat het echte werk beginnen. Zet je timer op 20 minuten. Ready? GO!

Schets snel de grote lijnen en zet dan met een wat breder penseel de rest op papier. Probeer daarbij de toetsen die je hebt gezet niet iedere keer weer over te schilderen. Het geeft niet als het niet precies zoals de foto wordt. Het gaat om jouw interpretatie en het plezier en de adrenaline die direct en snel schilderen kan opleveren.

Ik merkte bij het schilderen van het voorbeeld dat ik gelijk alweer moeite had om mijn eigen interpretatie van de foto toe te laten. Lijkt het wel genoeg? Vind ik het wel mooi geworden? Ziet het er uit zoals de voorbeelden van Evianne? (Nee! Natuurlijk niet. Ik heb een heel andere schilderstijl.) Probeer alle beperkende gedachten los te laten en gewoon alleen maar lekker 20 minuten te schilderen. Dit blijkt gelijk al een goede oefening voor mij.

Doe je mee? Ik zou het leuk vinden de werken die je maakt te zien. Je kunt je werken hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Zelf deel ik mijn werk in deze groep.

Benieuwd naar onze ervaringen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *