inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museum wensen voor de komende maanden

Ik wilde eigenlijk nog even voor jullie opzoeken naar hoeveel musea ik het afgelopen jaar geweest ben maar ik heb mijn agenda van 2022 al opgeborgen (heel pro-actief van mij), maar ik heb wel gecheckt hoeveel tentoonstellingen ik van mijn wensenlijstje heb afgetikt (ongeveer een derde en dan rond ik het naar boven af). Dat kan beter in 2023!

Mijn top drie bevat naast onbetwiste nummer één Golden Boy (Klimt in het Van Gogh museum) een tentoonstelling over het expressionisme, waar ik in de week na de Kerst naartoe geweest ben en In volle bloei een tentoonstelling in het Mauritshuis over het bloemstilleven in de zeventiende eeuw. Het expressionisme een grote tentoonstelling met prachtig werk van Munch en Schiele, de stillevens klein, maar heel goed gekozen en verzorgd opgehangen, ingebed in het verhaal.

Bezig met de agenda voor ORIGINE viel mijn oog op de volgende tentoonstellingen om te gaan bezoeken de komende maanden:

VERMEER

Ik kan me nog goed herinneren dat de vorige grote Vermeertentoonstelling te zien was. Dat er nu opnieuw eentje is, maakt dat ik me oud voel. Een deel van mij denkt: dat heb ik al eens gezien, een ander deel vind dat ik hier wel heen moet. Johannes Vermeer (1632-1675) is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. Het schijnt dat er nog nooit zoveel werk van Vermeer bij elkaar te zien was. In deze tentoonstelling zijn 28 van de 37 Vermeers te zien.

Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam, open dagelijks 9-18, vr tot 20.30 uur, 10 februari t/m 4 juni 2023, starttijd nodig, www.rijksmuseum.nl

DE HAAGSE GASFABRIEK: VAN EEDEN & VAN GOGH

Van Goghs Haagse stadsgezicht ‘Gasfabriek’ uit 1882, inspireerde kunstenaar Marcel van Eeden (1965)  tot het maken van een nieuwe serie werken. ‘Met zijn tekeningen reconstrueert Van Eeden altijd plekken en gebeurtenissen van vóór zijn geboorte. Hij gaat op zoek naar de geest van een plaats, de genius loci. Hiermee probeert hij dicht bij een bepaald moment te komen waarop hij zelf niet bestond.’ Dit vind ik een intrigerend uitgangspunt. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat heeft aangepakt en wat me dat zegt.

De Mesdag Collectie, Laan van Meerdervoort 7F, Den Haag, open vr-zo 10-17 uur, nog t/m 12 maart 2023

KUNSTENAARSDORPEN

In navolging van het Franse Barbizon, ontwikkelden in de negentiende eeuw verschillende andere Europese dorpen zich tot kunstenaarsdorp. Volendam, Urk, Katwijk en Domburg zijn hiervan bekende voorbeelden. We hebben ooit een tentoonstelling gemaakt over het vroege werk van Raoul Hynckes. Toen schilderde hij een beetje impressionistisch en was hij ook altijd in deze dorpjes te vinden. En het idee van een kunstenaarsdorp spreekt ook altijd tot de verbeelding. Misschien ook wel een leuke plek om zelf wat te tekenen.

Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen, open dagelijks 10-17 uur, nog t/m 6 november 2023, www.zuiderzeemuseum.nl

SOFONISBA ANGUISSOLA

De Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Door slimme carrièrestappen speelt ze in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en geraakt ze aan het einde van de zestiende eeuw tot in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis. Na Artemisia Ghentileshi hebben ze dus in Rijksmuseum Twenthe weer een tentoonstelling van één van de bekendste vrouwelijke rolmodellen. Ik baal er nog steeds van dat ik die vorige niet gezien heb (al hoorde ik dat er minder werk van Artemisia was, dan je zou hopen), dus vind ik dat ik deze maar weet moet proberen.

Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129 – 131, Enschede, open di-zo 11-17 uur, 11 februari t/m 11 juni 2023, www.rijksmuseumtwenthe.nl

MISS UNIVERSE

Werk van de jonge, Haarlemse kunstenaar Fela Walvisch (1999). Zij studeerde afgelopen zomer af aan de Willem de Kooning Academy, waar ze voor haar eindproject het vrouwentoilet onderzocht als veilige haven binnen het nachtleven. Vrouwenrechten, feminisme en de geschiedenis van dien zijn belangrijke onderwerpen binnen al haar projecten. Met snelle kwaststreken, felle kleuren en een dosis humor onderzoekt en uit Fela Walvisch wat het voor haar betekent vrouw te zijn. Dat klinkt inhoudelijk interessant en leuk om te zien.

Verwey Museum, Groot Heiligland 47, Haarlem, open di-za 11-17, zo-ma 13-17 uur, nog t/m 28 maart 2023, www.verweymuseumhaarlem.nl

KEES VAN DONGEN

Ook van Kees van Dongen (1877-1968) zag ik jaren geleden al een keer een overzichtstentoonstelling. De nadruk ligt hier op het prille begin van zijn loopbaan en zijn doorbraak in Parijs kort na 1900. Het Singer is makkelijk te bereiken en eigenlijk altijd leuk. Ik heb al met een van mijn tantes afgesproken om hier samen heen te gaan. Nu alleen nog even een datum prikken.

Singer Laren, oude Drift 1, Laren, open di-zo 11-17 uur, 17 januari t/m 7 mei 2023, www.singerlaren.nl, reserveren verplicht

afbeelding: Mies Elout-Drabbe, Bevroren Zee, collectie International Center for European Artist’s Colonies CFVV, Domburg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *