doen,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museum wensen voor de lente

Afgelopen week weer de agenda voor Origine in elkaar gedraaid. Een goed moment om naar mijn eigen ‘want to see’ lijstjes te kijken (te laat voor Sam Drukker, misschien dit weekend nog naar het Kröller-Müller Museum voor de tekeningen?). Hier in ieder geval alvast een aantal nieuwe tentoonstellingen die me leuk lijken.

KORDA: CUBA, CHE, GLAMOUR

Op mijn slaapkamer staat een foto van Che, in de jaren negentig zelf op Cuba gekocht. Niet dat beroemde portret van Korda, maar eentje waarop hij zit te peinzen. Met mijn eigen herinneringen aan Cuba in mijn achterhoofd, zou ik deze tentoonstelling met werken van de Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez wel willen bekijken.

Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, Amstelveen, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 26 juni 2022, www.cobra-museum.nl

AMIE DICKE – SOLO

Landhuis Oud Amelisweerd is lekker dichtbij en heeft een fijne sfeer. Het werk van Amie Dicke (1978)ken ik (nog) niet maar haar onderwerpskeuze spreekt me aan. Ze selecteert haar beelden heel precies en vraagt zich af hoe wij om gaan met de vele beelden die ons dagelijks bereiken. Hoe lees ik een beeld? En uit wat voor beelden ben ik gemaakt? Foto’s uit modetijdschriften, krantenknipsels en bladzijden uit kunstmonografieën vormen het bronmateriaal voor het werk.

Landhuis Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik, open wo-zo 11-17 uur, nog t/m 21 augustus 2022, www.landhuisoudamelisweerd.nl

LIVING THE LANDSCAPE

Ik houd van het werk van Barbara Hepworth. Op mijn inspiratiewand hangt een foto van haar. Ooit wil ik naar St. Ives in Cornwall, al ben ik er zeker van dat het erg toeristisch zal zijn. Het landschap daar lijkt me fantastisch. Ik ben benieuwd wat voor werk de vele kunstenaars, die zich er voor korte of langere tijd vestigden, maakten. ‘Geïnspireerd op dat ‘eeuwenoude landschap, de zee en de verbondenheid tussen de plaatselijke bevolking en haar omgeving’, zoals het persbericht het omschrijft.

Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heereveen, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 20 september 2022, www.museumbelvedere.nl

BOTANISCHER WAHNSINN. VEGETAAL DENKEN IN HEDENDAAGSE KUNST

Kunstenaars van over de hele wereld en met de meest uiteenlopende achtergronden tonen de laatste jaren een opmerkelijke interesse in planten en bomen. ‘Tegelijk met de nieuwe kennis over planten groeit het besef van de bepalende rol van planten in de stabiliteit van ecosystemen, evenals van het schrikbarende verlies aan soorten.’ Benieuwd hoe dit concept is uitgewerkt.

Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo, open di-zo, 10-17 uur, nog t/m 30 oktober 2022, www.kmm.nl

JEANNE BIERUMA OOSTING

Een tijdje geleden kocht ik de biografie die Jolande Withuis schreef over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Ik ben er nog niet aan begonnen, maar ze lijkt me echt interessant om over te lezen. In het kielzog van dit boek (of andersom, dat is nooit zo goed vast te stellen) is er deze zomer van alles over haar te doen. Ik wil in ieder geval graag de overzichtstentoonstelling zien in Zutphen.

Museum Henriette Polak, ’s Gravenhof 4. Zutphen, open di-zo 11-17 uur, nog t/m 21 augustus 2022, www.dezomervanjeanne.nl.

afbeelding: Jeanne Bieruma Oosting, Zelfportret met palet (collectie Fries Museum)

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *