life,  mind

Wat te doen als je denkt dat je project gaat mislukken?

Deze week had ik uitgetrokken om mijn manuscript te lezen. Dat viel niet mee. Ik las fouten, herhalingen en vreemde niet logische gebeurtenissen. Frustratie, angst en spijt. Waarom heb ik ook ooit op mijn blog geschreven dat ik dit op 31 maart ga inleveren? Kan ik er nog onderuit? Kan ik dit niet gewoon weggooien? Of te wel: een week waarin de twijfel hard toesloeg.

Kennen jullie dat stemmetje in je hoofd dat je tegenwerkt? Dat zegt: het is niet goed genoeg. Je kunt dit helemaal niet. Waarom dacht je dat trouwens? Ik had je direct al kunnen vertellen dat je er beter niet aan kunt beginnen. Hoezo denk jij dat je een boek zou kunnen schrijven? Het is niet voor niets dat het na vijf jaar nog niet af is: je kunt het gewoon niet. En dan lacht het stemmetje je vierkant uit. Stop er toch mee!

Daarna wil je alleen nog maar in een hoekje liggen. Dekentje erover en verdwijnen.

In The Artists way staat deze week een stuk over manieren waarop je jezelf tegenwerkt. Ik lees: ‘Does this project deserve to live? No, our ego will say if it is looking for the fail-safe, surefire project that is a winner at a glance and for good.’

Ja precies. Zegt het stemmetje. Dit hele boek gedoe is een veel te groot risico. Je bent er al zo lang mee bezig dat het eindresultaat alleen maar kan tegenvallen. En die wedstrijd? Die ga je toch niet winnen. Je kunt beter naar mij luisteren. Je er maar beter mee stoppen.

Een Ego kwestie zegt Julia. Afgaan, falen, dat soort angstige situaties wil je ego vermijden. Maar iedere creatieve uiting heeft zijn waarde, is een stapje in jou ontwikkeling. ‘In order to do something well, we must be willing to do it badly.’

Winnen is niet het doel. Mijn doel is om dat boek af te schrijven. Het project netjes af te ronden. Hoe heerlijk zou het zijn als ik dat gewoon gedaan zou hebben! Ik gebruik die wedstrijd als stok achter de deur. En jullie ook.

Ik had de afgelopen week uitgetrokken om het manuscript te lezen en na te denken over wat er nog aangepast moet worden. Ik lig precies op schema. En ik heb nog bijna drie weken om de veranderingen door te voeren, dingen aan te passen, te veranderen en te verbeteren. Het eindresultaat wordt allicht beter dan dit.

Dus wat doe je als je denkt dat je project gaat mislukken? Schreeuwen, huilen, diep adem halen en weer door gaan!

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *