life,  mind

Drie redenen om te blijven tekenen ook al zou ik me volledig op mijn boek richten

Om me helemaal op het afmaken van mijn boek te focussen vond ik dat ik minder moest tekenen en schilderen. Alles loopt (ongeveer) volgens schema maar ik merk dat ik dat best wel lastig vind. Niet tekenen voelt helemaal niet goed. Ik heb drie redenen kunnen formuleren waarom het absoluut noodzakelijk is dat ik OOK blijf tekenen. 😉

Ondertussen ben ik me al ruim een maand aan het concentreren op het afschrijven van mijn boek. De eerste versie ligt uitgeprint op mijn bureau. Ik ben nu bezig met corrigeren, het goed doorlezen en zoveel mogelijk tegenstrijdigheden eruit vissen. Doordat ik veel geknipt en geplakt heb om de verschillende versies die ik had te comprimeren tot één verhaal dat past in het voorgeschreven aantal woorden van de wedstrijd, moet ik ook goed checken of er geen rare dingen in staan. Zinnen die verwijzen naar stukken die ondertussen gesneuveld zijn.

Tussen het lezen, corrigeren en verzinnen door plan ik tekenmomenten. En daarvoor heb ik dus drie redenen…

1 Tekenen als beloning

Het helpt mij om duidelijke meetbare targets te hebben. Als ik iedere dag 1000 woorden schrijf, dan heb ik de tekst op tijd af. Als ik iedere dag 10 pagina’s nakijk, lukt het. Daar probeer ik me op te focussen. Maar hoe vier ik het halen van al die doelen?

Na een week of twee gaf ik mezelf een middagje schilderen cadeau. Ik lag zo lekker op schema dat ik wel een middagje wat anders kon doen. Dat voelde zo goed! Dus toen bedacht ik mijn eigen beloningssysteem. Geen nieuwe projecten (die vergen te veel creativiteit), maar wel de filmpjes van de Figuary of nog even doorwerken aan een project van het Kunstenhuis. Zoals je een kind voor goed gedrag kunt belonen met speelgoed, doe ik dat bij mezelf met tekenen. Het helpt om mezelf te blijven focussen op het halen van mijn doelen.

2 Tekenen als generator van ideeën

Als ik mezelf een beetje laat spelen met lijnen en verf, niet te veel moeten maar ondertussen mijn gedachtes vrij laat afdwalen, dan komt er ruimte. En in die ruimte ontstaan weer nieuwe ideeën. Niet alleen voor de tekening die voor me ligt, maar ook over heel andere dingen. Als ik een beetje vast loop op een bepaalde passage, kan het helpen om even iets heel anders te doen. Wandelen kan, maar tekenen ook. Door een ander deel van mezelf de activeren komt er vaak een oplossing naar boven.

3 Tekenen als boost mijn humeur

Het derde voordeel is meer voor mijn gezin. Na een paar dagen zonder tekenen of schilderen word ik  een beetje chagrijnig en op wie moet ik dat afreageren? Op de mensen in mijn directe omgeving natuurlijk. Ik ga meer mopperen over rotzooi en over de oorlog en over corona en dat de wereld naar de kloten gaat. Over schoenen in de gang en haren in het putje. Nee, voor de huisvrede is het ook beter als ik een beetje blijf tekenen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *