challenge,  doen,  modeltekenen

Figuary 2022

Evianne en ik doen deze maand mee met ‘figuary’. Deze challenge – een samentrekking van figure en february – viel ons vorig jaar al op, toen we tijdens de lock-down zelf wat aan modeltekenen probeerden te doen. Het is een manier om je modelteken-skills een boost te geven door iedere dag 15 minuten modellen te tekenen.

Ik vind modeltekenen erg leuk. Het menselijk lichaam is zo complex dat het iedere keer weer een uitdaging is om het een beetje goed op papier te krijgen. Om niet te krampachtig bezig te zijn, maar een beetje los te laten en niet te voorzichtig bezig te zijn. Ik oefen dit bij De Toets en af en toe ook tijdens de lessen op het Kunstenhuis. Maar meer is altijd beter in mijn ogen 😉

Er komt iedere dag een nieuwe video beschikbaar van ongeveer vijftien minuten. Tot nu toe steeds met een nieuw model. Die doet eerst drie een-minuut poses, gevolgd door twee keer twee-minuten en ze sluiten af met een ‘lange’ pose van vijf minuten. Om de video’s te kunnen zien, moet je wel lid worden van Croquis Cafe. Dat kost 36 dollar voor een jaar. Als je wilt oefenen in modeltekenen geen slechte investering want er staan honderden filmpjes en foto’s die je kunt gebruiken.

De afgelopen twee jaar was Figuary een samenwerking tussen de Croquis Café en Love Life Drawing, die de video’s van tutorials voorzag. Het lijkt erop dat er aan dit samenwerkingsverband een einde is gekomen, want ik kan bij Love Life Drawing geen figuary2022 filmpjes vinden. Sterker nog ze maken alleen reclame voor een gratis challenge die halverwege februari begint (tempting…).

Ik heb me wel opgegeven voor de nieuwsbrief van Love Live Drawing. Daarbij ontving ik tips en tricks: niet gummen, overdrijf de beweging van het model, wees niet te voorzichtig met je lijnen en teken handen en voeten groter dan ze voor je gevoel zijn. Werk groot en gebruik je hele arm. Teken wat je ziet en niet wat je denkt dat er is. Staar je niet blind op proporties, of op details of op contrasten, maar houd de grote vorm in de gaten. Meer dan genoeg tips om mee aan de slag te gaan, zou ik zeggen.

Ik ben van plan om deze iedere week een ander materiaal te gebruiken. Deze eerste week is het kleurpotlood, week twee ga ik voor aquarel, week drie conté en in week vier voor inkt. Mijn tweede doel is om te voelen of een van deze materialen mijn voorkeur heeft en wat het verschil is. Wat vind ik fijn bij het modeltekenen? Het zijn ook alle vier materialen die ik niet kan uitgummen.

Het blijkt gelijk alweer een les in het loslaten. Een minuut is zo snel voorbij. Je moet direct beginnen met tekenen en niet te veel blijven nadenken of corrigeren. Daar heb je gewoon geen tijd voor. Om mezelf nog minder ‘gehecht’ te laten zijn aan de tekeningen, zet ik ze ook over elkaar heen. Geeft ook wel weer een beter gevoel in het kader van het papier besparen.

Ik heb nu zes (nee, geen acht) filmpjes gedaan en het gaat de ene dag beter dan de andere. Het ene model ligt me meer, sommige poses zijn erg bedacht andere erg mooi. Maar het voornaamste is dat ik het leuk vind.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *