inspiratie,  kunstgeschiedenis,  tentoonstellingen

Museum wensenlijstje voor de komende (winter) maanden

Het afgelopen jaar ben ik naar 35 musea en kunstbeurzen geweest. @proud op mezelf! Deze lijstjes helpen daarbij (net als de verschillende excursies met de NAU, waarbij we meerdere musea op één dag aftikken), want eenmaal hier genoemd, voel ik meer druk om ook echt te gaan. Reden dus om hier in het nieuwe jaar vrolijk mee verder te gaan. Vijf nieuwe suggesties 🙂

CRAFT! NOW

Na de interessante Papier Biënnale ben ik wel benieuwd wat Coda me gaat laten zien in een tentoonstelling over ‘klassieke ambachten’, die een tegenhanger vormen in ‘een wereld waarin kunstmatige intelligentie, online interactie en digitaal ontwerpen een steeds grotere rol krijgt’. Plus: mijn familie woont op loopafstand, dus deze tentoonstelling is ook nog eens goed te doen 😉

Coda Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn, Open di-za 10-17.30, do tot 20.30, zo 13-17 uur, nog t/m 14 april 2024, www.coda-apeldoorn.nl

UNIVERSUM MAX BECKMANN

Max Beckmann (1884-1950) is wel zo’n klassieker, dat ik een tentoonstelling over hem niet wil missen. Zijn werk is erg herkenbaar met veel zwarte lijnen en heel hoekige figuren. Hij lijkt me altijd een beetje een boze man. Benieuwd of dat klopt. Volgens het persbericht stopte hij zijn schilderijen ‘barstensvol beelden en betekenissen, die niet direct te ontrafelen zijn’. Daar zal dan wel veel over op de bordjes staan…

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Apeldoorn, Open di-zo 11-17 uur, 27 januari t/m 20 mei 2024, www.kunstmuseum.nl

TAL R & MAMMA ANDERSSON I RONDOM HILL

het concept voor deze tentoonstelling voelt vrij ingewikkeld: werk van twee kunstenaars die ik niet ken – Tal R (1967) en Mamma Andersson (1962) – bijeengebracht vanwege hun gedeelde fascinatie voor een derde kunstenaar die ik niet ken: C.F. Hill (1849-1911). De NRC was er zo lyrisch over dat ik nieuwsgierig ben geworden. Ik ga het beleven…

Museum MORE, Hoofdstraat 28, Gorssel, open di-zo 10-17 uur, nog t/m 25 februari 2024,
www.museummore.nl

KOOS BUSTER – HET HAD OOK ANDERS KUNNEN ZIJN

Vorige jaar had ik ook een tentoonstelling van Koos Buster op mijn wish list gezet. Zijn werk was toen te zien in Tegelen maar daar ben ik niet geweest. Tegelen bleek te ver weg. Vanaf het einde van de maand is zijn werk te zien in Kasteel Ruurlo. Dat is een stuk beter te doen. Dus ik ga het gewoon opnieuw proberen. Wat maakt Koos Buster ook alweer? ‘Gewapend met klei en een flinke dosis humor zet Buster de alledaagse dingen om ons heen op een voetstuk. In zijn typerende wobbly handschrift tovert hij doodnormale objecten om in keramische kunstwerken die de kijker doen glimlachen.’

Museum MORE – Kasteel Ruurlo, Vordenseweg 2, Ruurlo, Open di-zo 11-17 uur, 27 januari t/m 20 mei 2024, www.museummore-kasteelruurlo.nl

BODY TALK – KUNST VS FOTOGRAFIE VANAF 1970

Deze tentoonstelling is een beetje een wildcard: in een vrij klein museum, dus misschien vrij klein. Maar het concept spreekt me aan en Vianen is niet zo ver, dus waarom niet proberen? Het spanningsveld tussen schilderkunst en fotografie is een interessant gegeven. Waarom schilderen als je iets ook kunt fotograferen? Het persbericht spreekt ook van fotografie die ‘van doel een middel werd om een kunstwerk te maken’. Met werk van Bobbi Essers die vorig jaar de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst won.

Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97, Vianen, open di-za 11-17, zo 12-16 uur, 24 februari t/m 16 juni 2024, www.stedelijkmuseumvianen.nl

bijschrift: Mamma Andersson, Slaap, 2022, Courtesy of the Artist and Galleri Magnus Karlsson, foto Nora Bencivenni

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *