aquarel,  inkt,  modeltekenen

Spelen met inkt en aquarel

Bij het opruimen vond ik een schetsboek met aquarelpapier terug. Ik ben daar tijdens Find Your Joy in begonnen met als doel om al mijn experimenten tijdens die cursus te bundelen. Ik heb er een paar aquarellen in gemaakt, maar al snel had ik behoefte aan groter papier en aan papier met een andere structuur (voor olieverf). Waarom hier niet verder in experimenteren?

Goed idee. Wat zal ik maken dan? Tijdens de lezing van Sam Drukker vond ik hoe hij over het tekenen van modellen sprak  – met inkt en een wassing – inspirerend. Hij maakte er iets spannends van: goed kijken want je kunt niet corrigeren. Pen in één hand, penseel in de ander. Dat wil ik wel eens uitproberen. Mijn docent zegt me ook steeds dat ik moet proberen om minder te aarzelen of te willen corrigeren. Inkt krijg je niet meer weg. Dus een goede oefening.

Ik pak een kroontjespen en volg de lijnen van de figuur op de foto. Dit schetsboek is om in te spelen, denk ik, om dingen uit te proberen. Geen stress, gewoon wat spelen. Je kan er zoveel maken als je wilt. Laat maar gaan. De eerste lijnen zijn eng. En gelijk al niet zoals ik had gewild. Doorgaan. Als ik er meer zet, ontstaat er een figuur. Ik houd van de lijnen die ontstaan. Van de lijnen van een kroontjespen. Ze zijn niet overal hetzelfde maar wisselen van kleur en dikte. Ze zijn heel eerlijk en direct.

Sam Drukker gebruikt water om de inkt te wassen. Als ik, nadat ik de lijnen heb gezet, water aan breng gebeurt er niets. De inkt is droog en loopt niet uit. Misschien moet ik het water toevoegen als de inkt nog nat is? Als ik dat doen, gaat de inkt wel meer lopen, maar niet heel erg veel. Ik zie op youtube niet echt een filmpje dat me verder brengt. Wat zal ik dan doen?

Naast me ligt ook de aquareldoos. Ik combineer de mooie bruine inkt die ik met Sinterklaas gekregen heb, met indigo. De combinatie vind ik interessant. Ik kan de figuur schaduw geven, de omgeving meenemen. Het resultaat spreekt me aan. Ik teken verschillende keren dezelfde figuur. De ene keer is de figuur realistischer dan de andere keer. Soms is de ene interessanter, soms de ander. Dat maakt dat ik steeds makkelijker de lijnen zet. En ik merk dat het soms ook mooier wordt als ik iets overdrijf, dingen uitvergroot.

Ik neem een andere kleur inkt, voeg later aquarel toe. De lijnen verdwijnen bijna helemaal. Shit! De inkt loopt helemaal uit! Hoe kan dat? Ik heb toch gewacht tot het droog is? Dan kijk ik op het potje: ecoline. Oké. Die is dus niet watervast. Daar kun wel een lijn mee zetten over droog aquarel, maar zodra het nat wordt, gaat het lopen. Het loopt ook meer dan de inkt.

Hoe zou het zijn om een live model te tekenen met kroontjespen? Ik vind een filmpje van een modelsessie. Het zijn korte standen van een en twee minuten. Het lukt me niet om in die tijd zo snel de lijnen te zetten. Ik denk toch net wat meer na vergeleken met een potlood én je moet de pen steeds in de inkt dippen. Laat het los. Dan maar delen van het model. Ik zet ze allemaal op één pagina. Deels over andere dingen heen. Het voelt vrij.

Dacht ik dat ik modellen met kleurpotlood ging uitproberen, ben ik helemaal gegrepen door de kroontjespen. Zo zie je maar dat je ruimte moet laten voor het experiment en het toeval. Te spelen met je materialen.

Een kijkje in mijn schetsboek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *