challenge,  community,  doen

Teken mee: oefening in loslaten

December is altijd een hele leuke maar volle maand, met Sinterklaas, Kerst en ook nog een Oud & Nieuw. Gezellig met familie en vrienden eten en samen zijn. Maar ook heel veel boodschappen doen, last minute dichten en wanneer gaan we bij welke ouders op bezoek? Als je je verwachtingen kunt loslaten, worden de leuke dingen gelijk een stuk relaxter. Tijd dus voor een challenge waarmee ik vrij kan experimenteren.

De vorige challenge is bij mij niet echt lekker gegaan. De opdracht was om een afbeelding in 4 of 5 tonen te verdelen en die te tekenen of te schilderen. Hoewel het goed voor mij is om met tonen te oefenen, voelde het erg als huiswerk. Ik moet er erg bij nadenken. Om mezelf daar meer tijd voor te geven, had ik geen tijdslimiet genoemd.

Het gevolg is dat ik bij de tweede foto ben blijven steken. Het opzetten van dit (gelijk ook maar in olieverf geschilderde) portretje in tonen ging best goed. Het licht zit er goed in. Maar toen kon ik het niet meer loslaten en nu zit ik nog te broeden op een volgende laag, waarbij ik de neus nog een tikkeltje wil corrigeren. Twee van de acht is niet echt een goede score…

nieuwe challenge

Met de feestdagen voor de deur, de maand waarin we al zoveel moeten en willen, lijkt het me dus een goed idee om voor een korte en vrije challenge te gaan. Even een momentje om buiten de lijntjes te gaan! Niet te veel denken, maar gewoon doen. En er niet te lang in blijven hangen.

We beginnen met een korte warming up van twee minuten. Bekijk de foto even en teken hem dan na met je niet-dominante hand. Ik ben linkshandig dus moet ik de warming up doen met mijn rechterhand. Het gebruik van je niet-dominante hand stimuleert je hersenen en legt nieuwe paden aan in je brein. Én het geeft grappige resultaten, die maar heel weinig mensen echt goed kunnen sturen.

Maak daarna in maximaal 10 minuten een tekening of schilderij met een werktuig dat je normaal niet zou gebruiken. Denk aan een spons, een stokje, een paletmes, een creditcard, een heel brede kwast (of juist een hele dunne) of de afwasborstel. Je kunt het niet netjes doen, want daar leent de techniek zich niet voor. Het is een kwestie van loslaten en roeien met de riemen die je hebt. Voel je vrij om er een rommeltje van te maken. De tekening bovenaan dit blog maakte ik met inkt en een tandenstoker.

Om de typische decembersfeer een beetje op te roepen, heb ik zelf gekozen voor acht foto’s die iets met de feestdagen te maken hebben, maar je kunt natuurlijk ook je eigen foto’s kiezen. Doe je mee? Je kunt thuis zelf je eigen foto’s proberen en je resultaten delen via de reacties onder dit blog. Of je kunt mee tekenen via Facebook en de Lies Leert tekenen Community. Hier vind je een album met de foto’s die ik zelf gebruik. Veel plezier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *