inspiratie,  lezen,  mind

Wat kun je doen tegen uitstelgedrag?

Ken je dat gevoel, dat je iets eigenlijk graag zou willen doen, maar je doet het steeds niet? Je wilt wel tekenen, maar je kan niet beslissen wat, hebt niet het juiste materiaal, moet eerst nog opruimen, afwassen of boodschappen doen? En je blijft vervolgens als een poes in de zon liggen niksen? Afgelopen week las ik een boek dat beloofd om die innerlijke barrières te identificeren en te verslaan. Dat klinkt goed toch?

Het boek The war of Art: break through the Blocks and Win your inner creative battles van Steven Pressfield is opgebouwd uit drie delen: op welke manieren manifesteert uitstelgedrag zich? Hoe kun je je leven beteren? En als laatste: wat levert het je op als je het voor elkaar krijgt? En dat alles geschreven in soms wel extreem korte stukjes.

Presfield heeft het niet over uitstelgedrag maar over Resistance, wat letterlijk weerstand betekend. Weestand leidt tot uitstelgedrag. Resistance is een vijand die bevochten moet worden. Het is iets wat je niet ziet, hoort of ruikt, maar wel kunt voelen. We ervaren het als een negatieve energie, dat je van het werk dat je wilt doen weg lijkt te duwen. Het doel van Resistance is om je zodanig af te leiden dat je je werk niet doet. Het is ‘the enemy within’.  

Resistance heeft veel meer vormen dan ik dacht. Ik herken het wel als ik eerst de was ga ophangen in plaats van netje achter de computer te gaan zitten. Of als ik zeg: ik begin volgende week wel weer met mijn boek, nu heb ik het te druk met Find Your Joy of het huis opruimen (not!). Maar steeds weer een cursus volgen, kan ook uitstelgedrag zijn (ik moet eerst meer weten voordat ik kan beginnen). Of jezelf als slachtoffer van de situatie te zien ( ik kan niet werken want ik was vanmorgen te vroeg wakker geboord door de overburen). De omstandigheden waarin je leeft, je gezin, je man, drank of seks. Het kan allemaal Resistance zijn.

Het slechte nieuws is, dat Resistance nooit weggaat. Iedereen die wat wil bereiken, zal altijd weerstand voelen. De drijfveer van Resistance is angst. En die blijft. Hoe meer je iets wilt, hoe banger je bent, hoe meer weerstand je voelt. Maar ook hoe meer voldoening je zult voelen als je het wel doet!

Act like a Pro
Een beetje murw kom ik bij het tweede deel van het boekje aan. Ik ben wel toe aan een oplossing. Hoe gaan we die verschrikkelijke vijand dan verslaan? Wat is de grote truck? Hoe ga ik eindelijk dat meesterwerk schilderen, dat boek afmaken en alles op rolletjes laten lopen?

De oplossing was verschrikkelijk simpel: je moet het gewoon doen. Begin eraan en houd vol. Laat je niet van de wijs brengen. Wil je een boek schrijven? Doe het dan. Wil je een mens kunnen schilderen? Doe het. Act like a pro! Steek de uren erin en laat je niet van de wijs brengen.

Ik heb het drie keer gelezen, maar meer wordt het niet. Pressfield gaat nog wel verder in op wat dat ‘act like a pro’ in houdt. Het is serieus met je werk bezig zijn, maar met relativeringsvermogen. Ook als het mis gaat, blijf je doorgaan. Accepteer geen excuses van jezelf, wees ordelijk en schep niet op. Maar het blijft neerkomen op: stop met zeiken en ga gewoon aan de slag.

Geen wondermiddel dus, geen magische formule, geen short-cut. Als je iets wilt bereiken moet je het gewoon DOEN. Act like a pro.

Engelen en inspiratie
In het laatste deel van het boekje begint Pressfield over engelen en over goddelijke inspiratie. Als je je als een Pro opstelt, dan zal een muze je vinden en je helpen. Okeee… Mijn ervaring is wel dat als je eenmaal aan lekker bezig bent, de ideeën schijnbaar vanzelf komen. Het werkt als het ware als een vliegwiel: door dingen uit te proberen, met je hele aandacht ermee bezig te zijn, ontstaan er inzichten die je weer verder brengen. Waarom dat zo werkt, weet ik niet, maar ik denk dat Pressfield hiernaar verwijst.

Hoewel het boekje geen wonderformule biedt, merk ik dat het lezen me een zetje in de goede richting heeft gegeven. Je kan nog zoveel ideeën bedenken en halfhartig op lijstjes zetten: als je wilt dat het wat wordt, zal je het moeten doen. Het gaat niet vanzelf. Act like a pro! Het begint hier in huis al een beetje een mime te worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *