aquarel,  doen,  kleur

Zwart mengen

Over het gebruik van zwart uit een tube bestaan zeer uitgesproken meningen: velen vinden dat het NIET kan. Zwart uit een tube maakt je werk doods en steekt onnatuurlijk af tegen de gemengde kleuren. Veel beter is het als je je zwarten zelf maakt. Maar hoe dan?

Een maand geleden kocht ik het boek A field guide to color – a watercolor workbook van Lisa Colomon. Ze legt het een en ander uit over kleuren mengen en geeft opdrachtjes waarmee je zelf het mengen kunt oefenen. Leuk is dat je de oefeningen in het boek zelf kunt maken, waardoor je al je kleurenexperimenten bij elkaar kunt houden.

Wat mij betreft had het boek nog wel wat meer blanco pagina’s mogen hebben, om je eigen experimenten vast te kunnen leggen of om een oefening nogmaals te doen. Daarvoor gebruik ik nu de marge of de ruimte voor opdrachten die ik niet leuk vind. Ik vind het wel erg handig om zo een eigen naslagboek van mijn kleuren te hebben..

Maar hoe zit het nu met zwart?
Over zwart heeft Lisa het ook. lijkbaar is ze niet anti-zwart uit een tube, want ze legt ook uit welke verschillende zwarten je in een tube hebt (ivoor, mars, lamp) en wat de verschillen zijn.

Maar als je zelf gaat mengen: zwart ontstaat dus als je evenveel geel, blauw en rood door elkaar doet. Dat bleek nog knap lastig. Mijn experimenten met verschillende combinaties van verschillende roden, gelen en blauwen die ik heb, worden allemaal meer bruinig dan zwart.

Lisa Colomon geeft nog een paar opties: magenta met phthalo groen en ultramarijn met gebrande omber, die me beter bevallen. Ultramarijn met gebrande omber geeft een hele mooie warme zwart. Die combinatie moet ik onthouden. Phthalo groen heb ik niet, maar Winsor green blijkt het ook goed te doen. Zowel met Alizarin Crimson als met Magenta wordt het diep zwart.

Ik deed deze oefening met mijn vriendin Erna. We bleken allebei een vaste manier van zwart maken te hebben. Ik deed altijd indigo bij cadmium rood en zij kruist ultramarijn met paynes grey. Grappig was dat we heel verschillende resultaten kregen. Bij haar werd indigo en cadmium niet echt zwart en bij mij werd haar combinatie vrij blauw.

Ben wel een stuk wijzer geworden en heb mijn zwarten uitgebreid.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *