les,  NAU,  portret,  potlood,  tekenen

Het verschil tussen een lijn en een contour

Voor de tekenlessen bij de NAU was het huiswerk om iedere week een aantal lijntekeningen te maken. Zaterdag ben ik erachter gekomen dat een lijn tekening dus niet hetzelfde is als een tekening in lijn… Denk je nu huh? Dan zitten we op hetzelfde level 😉

We kregen de opdracht om een zelfportret te maken. En daarbij ALLEEN de lijnen tekenen en niet de contouren. Waar je wang ophoudt dat is geen lijn, dat is een contour. Een haar dat is wel een lijn. En sommige rimpels. We moesten dus ál onze haren tekenen maar niet de vorm van je hoofd. Terwijl ik normaal mijn haar als een vorm zou tekenen en een lijn gebruik om de vorm van mijn gezicht te benadrukken.

Een lijn is dus een streep die van a naar b loopt. Een contour is de rand van een vlak of zoals het op internet staat: omtrek, lijn die de omtrek aangeeft. En ergens anders: de buitenste lijnen die vorm van een onderwerp bepalen. Je kunt ook binnen een vorm contouren hebben, die geven dan weer binnen een vorm kleinere delen aan.

Voor mijn zelfportret betekent dat dus dat er maar heel weinig van wat ik voor zaterdag lijn zou noemen overblijft. Naast mijn haar, mijn wimpers en wenkbrauwen een paar lijntjes in mijn gezicht, lijntjes in mijn lippen en hier en daar een verdwaalde (snor)haar. Ik ben erachter gekomen dat ik dus in mijn rechteroog meer streepjes in mijn iris heb dan in het linker oog en dat er bij mijn linker oog diepere rimpeltjes verschijnen als ik lach dan rechts. Blijkbaar heb ik nog nooit eerder zo goed naar mezelf gekeken.

Ook het haren tekenen was interessant. Ik begon bovenaan, maar toen kreeg ik dus een probleem met de haren die eronder uit komen. Ik tekende die vanaf het punt dat ik ze zag. Het zag er best vreemd uit om ook het begin van die lijn te zien. Want daar begint die haar niet. Die begint ergens ónder al die andere haren. Daar moest ik wat overheen frutten. Het was ook de eerste keer in mijn leven dat ik me zo heb verdiept in waar mijn haar begint.

Na een korte pauze ging ik verder met mijn haar, maar toen zaten de krullen net anders. Dat irriteerde me mateloos. Ik ging in eerste instantie corrigeren, maar daar werd de tekening niet beter van. Toen heb ik mijn haar zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht en ben ik verder gegaan. Het haar tekenen had iets meditatiefs, maar na een tijdje ook iets saais en toen merkte ik dat ik zonder aandacht lijnen begon te trekken. En dat verschil zag ik. Die lijnen werden meer van hetzelfde in plaats van iedere keer een unieke lijn. Les: probeer iedere lijn met aandacht te zetten. It shows!

Bij de bespreking van mijn huiswerk, bleken bijna al mijn tekeningen voornamelijk contourlijnen te bevatten. Dat zal je niet verbazen. Ik had bladeren, (zelf)portretten en voorwerpen getekend. Een aantal studies van takken kwamen in de buurt. Maar de lijnen in opgevouwen sokken en een deken op de bank, die waren geen lijn. Het zijn tenslotte zachte voorwerpen. De lijnen die ik getekend had waren voornamelijk schaduwen.

Sinds deze les loopt ik dus voortdurend om me heen te kijken. Op zoek naar lijnen. Zijn de voegen tussen de tegels lijnen? Ja? Zijn die takken van de boom lijnen? Nee. Of alleen twijgjes? Ja. In hoeverre is boomschors lijn? (verschilt per boom). Het is zowel frustrerend als inspirerend en in al zijn simpelheid toch mindblowing.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *