challenge,  community,  potlood

Teken mee: wat zie je om je heen?

De challenge van mei – het toepassen van voorgeprogrammeerde kleurenschema’s – verliep niet zo soepel. Ik heb met moeite twee werken gemaakt. Het kostte me veel tijd en ik vond het erg ingewikkeld. Tijd voor een simpelere opdracht!

Een goede challenge duurt niet te lang, doet me dingen oefenen waarin ik wil verbeteren en stimuleert mijn techniek of mijn creativiteit. Mag allebei, maar eentje is ook goed. Het moet niet te ingewikkeld zijn en leuk om bij aan te haken.

Wat ik de laatste tijd merk met de challenge is dat ik me een beetje beperkt voel door de referentiefoto’s. De ene keer roept de foto inspiratie voor iets heel anders en de andere keer zegt de foto me zo weinig, dat ik niet eens zin heb om er iets mee te doen. Eerst vond ik iedere foto oefenmateriaal. Nu wil ik eigenlijk vooral beelden die me wat zeggen en dan doen wat past bij wat het beeld me zegt.

Naar de werkelijkheid tekenen
Even een zijsprong. Ik moest een nieuwe telefoon (niet willen maar moeten, mijn oude deed het niet goed meer) Ik bedacht me dat mijn notities waarschijnlijk niet mee overzet zouden worden, dus ik besloot ze te lezen en als ik ze wilde bewaren over te schrijven in mijn dagboek. Ik maak namelijk onderweg vaak aantekeningen in mijn mobiel van dingen die ik tijdens het wandelen bedenk of die ik hoor in een podcast. Ik vond de volgende zin: ‘In tegenstelling tot op een foto staat er op een schilderij niets per ongeluk’.

Als je een schilderij maakt van wat je ziet HOEF je niet alles over te nemen. Je kiest zelf wat je belangrijk vind en wat niet. Dat is iets wat ik nog wel eens vergeet – waarna ik mezelf verlies in details – maar het is een belangrijk punt. Als je die boom niet wil, laat je hem weg. Als je wel een boom wil, kun je hem er ook bij tekenen. Niemand gaat je daarvoor aanklagen.

Ik heb dat wel in mijn hoofd nog steeds. Als je naar de werkelijkheid schildert moet je wat je ziet zo accuraat mogelijk proberen weer te geven. Eigenlijk vind ik dat niet eens mooi. Het gaat erom dat je jou versie van de werkelijkheid vast legt. Dat hoeft dus helemaal niet precies te lijken.

Die gedachten samen brengen me tot de challenge voor juni. Teken iedere dag een voorwerp / situatie in en om je eigen huis na. Gewoon in het materiaal waar je zin in hebt of dat je fijn vindt. Eerst een contourtekening en daarna een tekening van vijf minuten. Die vijf mogen er best zeven of tien worden, het is geen harde eis. Maar de doel van de challenge is makkelijker gewoon dingen na tekenen uit het ‘echte’ leven op je eigen manier.

Omdat iedere dag in juni al niet gaat lukken, ga ik proberen 25 tekeningen te maken. Hieronder een lijst van de 25 dingen die ik ga tekenen. Het zou leuk zijn als je hetzelfde onderwerpen deed, maar voel je vrij om je eigen variaties te kiezen. En als je het voorwerp niet hebt, kun je ook iets gelijkwaardigs kiezen. Kies af en toe een ander materiaal. Ik heb de eerst in potlood gedaan maar wil ook aquarel kleurpotlood en olieverf proberen.

Ik zou het leuk vinden de werken die je maakt te zien. Je kunt je tekeningen hieronder toevoegen, naar me mailen via lies@leerttekenen.nl of delen in de Facebookgroep. Zelf deel ik ook de tekeningen die ik maak in deze groep. Benieuwd naar je ervaringen!  

De lijst:

 1. Inktpotje
 2. Appel
 3. Theekopje
 4. De mooiste plant in je huis
 5. Lamp
 6. Je tas
 7. Ontbijtspullen
 8. Een schelp
 9. Schoen
 10. Een stoel, eventueel met kussen
 11. Gum en / of puntenslijper
 12. Paprika
 13. Je eigen hand
 14. Waterkoker
 15. Een deel van de inhoud van je badkamerkastje
 16. Een bloem, bijvoorbeeld uit je tuin
 17. Theepot
 18. Een half dode plant
 19. Aangebroken verpakking 
 20. Een vogeltje in de tuin / buiten
 21. Wijnglas
 22. Een tekening aan je muur
 23. Speakers / boxen / muziekinstallatie
 24. Broodplank met kruimels
 25. Vaasje


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *