doen,  kleur,  olieverf

Kleuren mengen: een frustrerende bezigheid (donderwolkje)

Kleuren mengen heeft iets magisch: met blauw, rood en geel kun je oneindig veel kleurencombinaties maken. Soms bewust, soms onbewust komt er een kleur uit die mooi, diep en doorleefd is en die precies zegt wat ik wil zeggen. Jammer genoeg wordt het vaker een rommeltje. Om het overzichtelijk te houden, kies ik vooraf welke blauw, geel en rood ik gebruik. Ik heb geleerd dat je daarmee zorgt voor harmonie in je werk. Maar toch kom ik vaak in de problemen met mijn kleuren. Hoe komt dat?

Te zuinig
Ik gebruik meestal te weinig verf. Het schijnt echt een beginnersfout te zijn, die ik blijf maken. Het irriteert me altijd als er achteraf nog verf over is, die ik dan weg moet gooien. Die tubes kosten toch snel tussen de acht en de vijftien euro, soms wat minder, soms nog meer. En ik wil het niet ‘verspillen’. Ik doe vaak te weinig verf op mijn palet. Tegen de tijd dat ik de juiste kleur gemengd heb, kan ik van die kleur maar een heel klein beetje gebruiken. Dat is dan niet genoeg, moet ik bijmengen, krijg ik niet meer dezelfde kleur: frustratie geboren.

Te slordig
Ik vind het ook wel interessant als de kleuren niet overal hetzelfde zijn en de kleuren een beetje veranderen tijdens het proces. Dat geeft ook een extra levendigheid aan het geheel. Maar ik moet hier wel mee oppassen, want de lijn ‘levendiger’ en ‘slordig’ is dun. Ik vergeet ook altijd of, en wat er nog aan mijn penseel zit. Dan steek ik een penseel waar nog donkere olieverf aan zit door het wit met een vreemd mengsel als resultaat.

Te klein palet
En dat alles zit ik dan te doen op een klein schoteltje, waar überhaupt geen ruimte is om veel te mengen.

Verkeerde basis kleur
Dit is ook een belangrijke, want je kunt gewoon met drie kleuren en wit niet alle kleuren mengen die er bestaan. Op dit palet had ik gekozen voor cadmium rood, maar ik wil een muts schilderen die magenta roze is. Dat gaat mij met cadmium rood niet lukken. Dan moet ik dus kiezen: ofwel meer kleuren gaan gebruiken ofwel de muts een andere kleur rood schilderen dan dat hij is op de foto.

Dit alles op een rijtje zettende, zie ik dat ik met netter en minder zuinig werken al heel wat frustratie kan wegnemen. Dat moet te doen zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *