doen,  mind

Fouten die ik steeds maak (terwijl ik ondertussen beter weet)

Misschien herken je dit wel: je bent lekker bezig en dan plotseling merk je dat je iets doet waarvan je ondertussen al weet dat het GEEN goed idee is… Denk aan een te waterig penseel in een bijna droge aquarel duwen, vergeten wat voor kleur verf je aan je penseel hebt en dan per ongeluk een donkere veeg in je lichte lucht zetten? En dan denk je: shit, waarom maak ik die fout toch steeds opnieuw!

Hieronder drie van mijn persoonlijke valkuilen:

  1. Ondoordacht beginnen

Vaak begin ik gewoon maar met tekenen. Ik zet wat lijnen onderaan de pagina en ga na een tijdje ergens boven aan de pagina verder. Het gevolg is altijd dat ik in het MIDDEN vastloop, want die twee al getekende stukjes sluiten nooit netjes op elkaar. Ik moet dan veel gummen of heel erg improviseren in het middengedeelte. En dat is eigenlijk nooit een succes. Geen idee waarom ik dit doe. Even rustig nadenken voor ik begin helpt.

  • Schetsmatig is niet hetzelfde als slordig

Ik ben niet netjes – iedereen die regelmatig bij mij thuis is geweest zal dat kunnen beamen – en ook mijn tekenstijl is alles behalve strak. Ik teken in een schetsmatige stijl, waarbij ik regelmatig een beetje buiten de lijntjes kom. Ik houd van dat zoekende, intuïtieve; van het afwisselen van scherp en vaag. Maar waar ik dus voor moet oppassen is om het af te raffelen en met te weinig aandacht te tekenen. Het resultaat is dan niet schetsmatig maar slordig en dat is heel iets anders.

  • De verbetering die een verslechtering is

Deze ken je vast wel. Je bent een tijd met een werk bezig geweest en je bent eigenlijk best tevreden over het resultaat. Je hoofd zit al half bij de thee die je zo gaat drinken of het tripje naar de supermarkt dat je tot later orde had uitgesteld. En dan – waarom in godsnaam? –  doe je er toch nog iets aan. Meestal met net niet de goede kleur of net niet op de plek waar het zou passen. En dan denk je ‘shit! Had ik dat maar niet gedaan.’ Als mijn aandacht weg is en ik met een deel van mijn hoofd al gestopt ben, dan kan ik beter niets meer toevoegen.

Herkenbaar? Heb je ook van die persoonlijke valkuilen waar je regelmatig weer intrapt? Laat het me weten in de comments.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *