Geen categorie

Mijn 10 beste werken uit 2023

Het wordt al traditie om terug te kijken naar wat ik de tien beste werken van het afgelopen jaar vind. Het is alleen al leuk om te zien wat ik allemaal gemaakt heb. Ik zie dingen terug en denk: ‘was dat ook nog 2023?’

Doordat ik zowel grafiek als textiel ben gaan ontdekken lijkt de verscheidenheid aan materialen die ik gebruik nog groter geworden. Maar ik zie wel dat ik daardoor iets minder teken. En soft pastel heb ik bijvoorbeeld bijna niet gedaan. Als ik terug kijk zie ik dat ik aquarel en olieverf een beetje afwissel. Ik ga me hier niet meer druk om maken. Ieder idee heeft zijn eigen materiaalkeuze nodig.

Grafiek

Ik begon dit jaar met etsen en dat zette een hele nieuwe stroom van inspiratie in werking. Vooral het monoprinten heeft me echt te pakken gekregen. Het is heel leuk om met verschillende materialen te spelen en van bestaande vormen weer nieuwe vormen te maken.

Met Kerst hebben we (heel rolbevestigend voornamelijk de mannelijke leden van de familie) de nieuwe drukpers van mijn vader naar zolder gedragen. Dat geeft, samen met de drukpers bij De Toets, nog meer ruimte om hiermee door te gaan. Ik ben heel benieuwd wat dit gaat opleveren!

Textiel

Werken met stof en wol geeft enorm veel mogelijkheden. Er zijn zoveel verschillende handwerktechnieken die je kunt inzetten! Daar valt nog weer een heleboel te leren (en te kiezen). Het voelt als een snoepwinkel. Ik heb dit jaar verschillende textiele werken gemaakt, voornamelijk met stofjes en borduren, soms gecombineerd met minder voor de hand liggende voorwerpen als notendoppen of spijkertjes. Ik denk dat hier nog veel meer voor mij te halen is en wie weet ook in 3D…

Schilderen

Ik kan me niet voorstellen dat grafiek of textiel het schilderen helemaal zal kunnen vervangen. Ik merk wel dat het minder belangrijk is geworden, waardoor er meer ruimte is gekomen om te experimenteren. Het schilderen, zowel met olieverf als met aquarel, brengt me veel voldoening en plezier. Ik kom iets losser van de realiteit, hoewel ik de voorstelling nog steeds erg belangrijk vind. Ik hoop in 2024 nog meer mijn eigen stem te vinden.

Wil je de beste werken uit 2022 of 2021 nog eens zien? Klik dan op de link 😉

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *