aquarel,  doen,  mind,  olieverf

Kiezen, kiezen, kiezen

Als ik mezelf niet aan het grillen ben omdat ik vind dat ik veel vaker een duidelijke keuze zou moeten maken, doen anderen het wel voor me: ‘Weet je al welke kant je op wilt met je schilderijen?’, ‘Uiteindelijk zal je wel iets moeten kiezen.’ Af en toe krijg ik daar echt een sik van. Ik kies al een heleboel!

Ik kies ervoor om niet te gaan beeldhouwen. Klei, speksteen, hout; het is allemaal al geparkeerd. Geen draaischijf, niets geen potten en pannen die ik fabriceer. Ik glazuur niet, plamuur niet, emailleer niet, soldeer niet. Ik maak geen sieraden, doe niets met kralen, schelpen of zand. Ik werk niet met acryl of air brush. Doe niet aan graffiti.

Ik haak niet meer, weef niet, verf mijn eigen wol niet. Ik brei geen sokken, geen truien en geen knuffels. Ik werk niet met vilt, bont, of wat voor andere stoffen dan ook. Met pijn in mijn hart laat ik al mijn onafgemaakte borduurwerkjes liggen. Ik kies er nu voor die tijd in het tekenen en schilderen te steken.

En dan zijn er nog zoveel andere hobby’s die ik niet oppak: kleiduiven schieten, postzegels verzamelen, vogelen, tuinieren, zwerfafval opruimen, bijen houden, jam maken, radio maken, strandjutten of vliegtuigen spotten. Ik zit niet ieder weekend bij een riviertje te vissen en heb ook geen modelspoorbaan op zolder. Ik ben niet verbonden aan een toneelgezelschap, dans alleen af en toe op feestjes en heb geen ambitie om concertpianist te worden.

Tevreden over al die beslissingen die ik WEL heb genomen, kan ik rustig nadenken over de beslissingen die ik vast in de nabije toekomst zal nemen over welke kant ik op wil met mijn schilderijen en wat ik verder ga uitdiepen en ontdekken. En misschien combineer ik wel gewoon al die dingen die ik op teken en schildergebied leuk vind, zoals bij het werk hierboven: een los portret in olieverf over een aquarellandschap. Ik houd jullie op de hoogte.

4 Comments

 • Marijke Hafkamp

  Hoi Ingelies, ik lees al je columns met heel veel plezier. Ik heb mijn ‘Marijke leert tekenen’ even geparkeerd voor na het camperseizoen, maar het is erg inspirerend om jouw ervaringen te lezen. En groot gelijk om voorlopig niet te kiezen, volgens mij word je heel veel wijzer door van alles uit te proberen. Op teken- en schildergebied dus… want van die waslijst van mogelijke hobbies word ik al moe als ik het lees😁😱

  • uiltje48

   Wat leuk dat je met veel plezier mijn blog leest. Ik hoop na het camperseizoen (waarin je natuurlijk wel veel inspiratie kunt op doen) de resultaten van ‘Marijke leert tekenen’ te mogen zien. Succes!

 • chris reinewald

  Als je “naar de observatie tekent” leer je extra goed kijken. Zelfs een mooi uitzicht opvakantie bezogt door de langere benidigde concentratie en kijkduur meer genoegen. Een ander noemt het Zen of Tao. Maar wij weten dat de ware beoefenaar daarover altijd zal zwijgen.
  Praktisch beschouwd zul je merken dat je beter gaat schrijven als je beter kijkt.
  Er is een mooie anecdote van Jan Wolkers, die beschrijft hoe hij op een avondwandeling in de verte bij iemand thuis zowaar een Asmat-schild ziet staan. Ja, het weet het zeker. Als hij dichterbij loopt herkent hij het jaartal en de sreek waar het gemaakt moet zijn. Eenmaal bij het raam staand ziet hij dat het schild een opgehangen jurk is van een vrouw die iets erachter aan het strijken is.
  Zo gretig kun je kijken.

  • uiltje48

   En dat is eigenlijk ook al een keuze die ik gemaakt heb. Ik vind het fijn om naar het leven te werken. Het hoeft niet precies te lijken en super realistisch te zijn, liever niet zelfs, maar wat ik waarneem en ervaar proberen vast te leggen, vind ik een fantastische uitdaging

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *